Cel mai mare exportator de viori din Europa este din Reghin
Publicat de Corina Muntean, 13 decembrie 2019, 20:22 / actualizat: 27 decembrie 2019, 17:37
Cu ocazia Zilei Mondiale a Viorii, marcată astăzi, Oficiul European de Statistică (Eurostat) a dat publicității un studiu privind producția de viori în Europa.
Astfel, statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut 105.000 viori, în valoare de 23,3 milioane de euro, iar România este cel mai mare exportator de viori al UE în restul lumii.
România a exportat 14.000 viori în statele din afara UE, iar cel mai mare producător și exportator este în Reghin.
Vasile Gliga, directorul companiei, a arătat că cele mai multe viori produse la Reghin ajung în străinătate.
Aceasta înseamnă că, practic, în fiecare orchestră din lume se aude cel puțin o vioară de Reghin.
Vindem peste 9.000 de viori, plus viole, violoncele și contrabași, în state din afara Uniunii Europene, în principal SUA, Japonia, Australia, Canada, Rusia, Norvegia și alte țări mai mici, dar nu ne-am gândit niciodată, atunci când am început, că vom ajunge la acest nivel și că vom reuși să ne menținem pe piața mondială.
Vasile Gliga, fondator al Asociației Artiștilor Lutieri din România, a arătat că tradiția producției de viori în zona Reghinului datează de sute de ani, iar în prezent există și ateliere individuale care produc instrumente muzicale.
De sute de ani, lemnul cel mai bun pentru viori s-a exploatat de pe Valea Gurghiului, de pe Valea Italianului. Sunt date statistice care arată că semifabricate pentru instrumente muzicale s-au produs înainte de 1900 în Reghin. Așa s-a și stabilit ca în Reghin să se construiască o fabrică de viori, iar prima vioară la Reghin a fost fabricată în 1951. În acest centru, astăzi, mai multe firme producem instrumente muzicale, alături de atelierele lutierilor individuali.
Producătorul reghinean a sărbătorit ieri, cu o zi înainte de Ziua Mondială a Viorii, 28 de ani de activitate.
Raluca Creţ