”Cei şapte magnifici” ai lumii tehnologice
Publicat de Corina Muntean, 26 februarie 2024, 09:30
Sunt mai puternici decât orice țară de pe mapamond. Au o influență uriașă în toată lumea și deţin o putere financiară mai mare decât majoritatea statelor. Este vorba despre cele mai mari companii din sectorul tehnologic din lume, supranumite ”Cei şapte magnifici”.
Creşterea fulgerătoare a profiturilor şi a capitalizărilor de piaţă ale marilor companii de tehnologie din SUA, ”Cei Şapte magnifici”, respectiv Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia şi Tesla, este mai mare decât ale tuturor companiilor listate în aproape toate ţările G20 – al celor mai devoltate econonomii din lume.
Potrivit noilor cercetări ale Deutsche Bank, citate de www.stiripesurse.ro, dintre ţările G20, cu excepţia SUA, doar China şi Japonia (şi cea din urmă, la limită) au profituri mai mari atunci când este vorba despre companiile lor listate combinate.
Analiştii Deutsche Bank au subliniat că doar capitalizarea bursieră combinată a celor „Șapte magnifici” – numele generic al unei povești surprinse într-un western de notorietate la Hollywood, ar face din aceasta a doua cea mai mare bursă de valori din lume, dublă faţă de cea a Japoniei, aflată acum pe locul patru.
Mai mult: Microsoft şi Apple, în mod individual, au valori de piaţă similare cu cea a tuturor companiilor listate combinate din Franţa, Arabia Saudită şi Regatul Unit, au adăugat ei.
Însă, acest nivel de concentrare i-a determinat pe unii analişti să-şi exprime îngrijorarea cu privire la riscurile aferente pe piaţa de valori din SUA şi cea globală.
Jim Reid, şeful departamentului de economie globală şi cercetare tematică al Deutsche Bank, a avertizat într-o notă ulterioară, săptămâna trecută, că bursa americană ”rivalează cu situaţia anilor 1929 şi 2000 în ceea ce priveşte faptul că este cea mai concentrată din istorie”.
Banca a analizat traiectoriile tuturor celor 36 de companii care s-au aflat în topul celor mai valoroase cinci companii din indicele S&P 500 de la mijlocul anilor 1960 și până în prezent și a constatat că pe măsură ce tendinţele investiţionale şi perspectivele de profit au evoluat, 20 din cele 36 care au populat această categorie superioară sunt încă în top 50 astăzi. Astfel că în ciuda unei perspective economice globale slabe la începutul anului 2023, randamentele bursiere de pe Wall Street au fost impresionante, dar puternic concentrate în rândul celor „Şapte Magnifici”, care au beneficiat puternic de suportul AI şi de aşteptările privind reducerea ratelor.
Într-o notă de cercetare, firma de administrare a activelor Evelyn Partners a subliniat că ”Cei şapte magnifici” au returnat investitorilor o valoare incredibilă a randamentului de 107% în 2023, depăşind cu mult indicele mai larg MSCI USA, care a oferit investitorilor o creştere de 27%, încă sănătoasă, dar mult mai mică.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.