Cei care dau foc la vegetația uscată riscă amenzi și excluderea de la plățile APIA

Publicat de MIRELA ROTAR, 15 martie 2022, 13:32
În weekendul care a trecut, pompierii mureșeni au intervenit pentru stingerea a aproape 50 de incendii de vegetație.
Cele mai multe au fost provocate de arderile necontrolate, după ce proprietarii de terenuri agricole au incendiat vegetația pentru a curăța terenul rapid și fără costuri.
Fapta este însă ilegală, incendierile sunt interzise, iar cei care sunt prinși că au dat foc riscă amenzi mari și chiar dosar penal.
Procedura de sancționare este însă greoaie, autoritățile au nevoie de dovezi, iar colaborarea între instituții uneori îngreunează și mai mult pedepsirea celor vinovați.
Directorul Gărzii de Mediu Mureș, Szekely Annamaria:
Incendierea vegetației este interzisă prin Legea Mediului, amenda pentru această faptă este de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoane fizice, și de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoane juridice. Ar trebui să se aplice, obligatoriu, și de reprezentantul autorității locale, respectiv de reprezentantul primăriei. Noi putem să identificăm terenul care este ars, ori în baza unor autosesizări, ori în baza unei sesizări de la ISU, mergem la fața locului, luăm coordonatele, și apoi încercăm să identificăm proprietarul terenului respectiv. Sunt situații când nici măcar nu primim răspuns de la primării.
Și APIA vine cu sancțiuni dure pentru fermierii piromani.
Ei își pot pierde complet subvenția pe suprafața incendiată, iar toate parcelele pentru care primesc subvenții vor fi controlate. Dacă nu sunt vinovați, pot evita sancțiunile prin declararea imediată a incendiului.
Directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă:
Arderea miriștilor, a vegetației uscate sau a resturilor vegetale pot atrage sancțiuni drastice, prin aplicarea de reduceri la sumele pe care noi le autorizăm la plată, și care, în funcție de amploare, persistență, pot duce chiar la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru anul în curs. Elementul intențional al arderilor atrage efectuarea controlului APIA la toate parcelele fermei, inclusiv la cele neafectate de astfel de fapte. Concret, dacă întâlnim un fermier la care găsim o parcelă arsă și îl găsim în baza de date la APIA, pe lângă faptul că acea parcelă va suferi consecințe, acel fermier intră la controlul pe teren, chiar dacă nu a fost selectat pentru control în anul respectiv, se extinde controlul, practic, la toată exploatația.
Consecințele incendiilor asupra mediului sunt grave, avertizează specialiștii în protecția mediului, și pot duce inclusiv la moartea animalelor și a păsărilor care și-au găsit adăpost în acele zone.
Președintele Grupului Milvus, Papp Tamas:
Arderile sunt de obicei foarte distrugătoare pentru natură. Gândiți-vă numai că ia foc o linie de stuf, care are destul de multe animale în ea, de la insecte, la animale mici, care nu pot să se refugieze neapărat. Eu, personal, am găsit arici care a ars în astfel de focuri. Sunt destul de devastatoare pentru biodiversitate. În plus, aceste arderi pot trece la păduri, deci pot să aibă niște efecte mult mai serioase. Sunt ilegale și oamenii nu le controlează.
Incendierea miriștilor este permisă într-o singură situație, pentru combaterea unor dăunători, dar cu aprobare de la autorități și cu respectarea unor condiții stricte care limitează efectele negative asupra mediului.
Raluca Creț