Cei care au probleme cu somnul trebuie să știe că nu este de glumit

Publicat de Corina Muntean, 12 septembrie 2022, 09:00
Este o vârstă când apar perturbări din cauza unor maladii grave ce pot provoca decesul, arată noi cercetări.
Fragmentarea crescută a somnului este „cel mai puternic indicator al mortalității”, potrivit unei analize a mai multor studii. Cercetarea, publicată recent în revista Digital Medicine, a evaluat 12.000 de studii care investighează caracteristicile indivizilor în timpul somnului, inclusiv mișcarea bărbiei și picioarelor, respirația și bătăile inimii.
Oamenii de știință au dezvoltat un sistem care utilizează inteligența artificială pentru a prezice „vârsta de somn” a unei persoane și pentru a identifica variațiile de somn care sunt cele mai strâns legate de mortalitate.
Vârsta de somn, spun ei, este vârsta estimată a unei persoane, pe baza caracteristicilor somnului care au legătură cu sănătatea sa. Cercetările anterioare au documentat faptul că somnul este unul dintre primele lucruri care sunt perturbate în cazul mai multor boli, potrivit publicației The Independent citată de stiripesurse.ro. Oamenii de știință au dat exemplul pacienților cu boala Parkinson și au spus că, în cele mai multe cazuri, aceștia acționează violent în timp ce visează cu cinci până la 10 ani înainte ca alte simptome să apară.
Evaluând diferite caracteristici ale somnului indivizilor, noul studiu a constatat că fragmentarea somnului, care se petrece atunci când oamenii se trezesc pentru scurt timp de câteva ori noaptea, fără să-și amintească, este „cel mai puternic indicator” al mortalității. Cercetătorii spun că acest tip de întrerupere a somnului este diferit de cel când o persoană realizează că se trezește, așa cum se raportează în tulburările de somn precum insomnia și apneea în somn. Folosind diferența dintre vârsta cronologică a oamenilor și vârsta lor de somn, cercetătorii au prezis apoi mortalitatea lor pe baza ipotezei că vârsta mai înaintată a somnului este un indicator al unei probleme de sănătate.
Vârsta mai mare de somn s-a reflectat în mare parte în „fragmentarea crescută a somnului”, sugerând că prezice sănătătatea viitoare, au concluzionat oamenii de știință.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultați rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro