Ceaiul verde ar putea ameliora starea celor afectaţi de sindromul Down

Publicat de radiomures, 12 iunie 2016, 11:00 / actualizat: 12 iunie 2016, 21:40
O componentă a ceaiului verde asociată unei stimulări specifice a permis îmbunătăţirea unor capacităţi intelectuale la pacienţi trizomici, potrivit rezultatelor unui test clinic preliminar publicat pe 7 iunie în revista britanică „The Lancet Neurology. „Deşi nu este vorba de un tratament curativ, este pentru prima oară când un tratament îşi dovedeşte eficacitatea în acest sindrom”, subliniază echipa de cercetători din Barcelona care a realizat testul pe 84 de trizomici cu vârste cuprinse între 16 şi 34 de ani. Trizomia 21 sau sindromul Down este o anomalie cromozomială care provoacă mai ales deficienţe intelectuale variabile la persoanele afectate, un copil dintr-o mie suferind de acestă afecțiune în lume. La ora actuală nu există niciun tratament curativ. În prezent, persoanele cu sindrom Down, beneficiază de o bună îngrijire medicală şi speranţa lor de viaţă depăşeşte în medie vârsta de 50 de ani în ţările dezvoltate. Cercetătorii au folosit unul dintre anti-oxidanţii din ceaiul verde, Galat epigallocatechin (EGCG), din cauza capacităţii sale potenţiale de a inhiba una dintre genele prezente în cromozomul 21 (DYRK1A). Această genă are legătură cu plasticitatea cerebrală (capacitatea de adaptare) şi cu unele capacităţi intelectuale. Potrivit d-rului Rafael de la Torre, la pacienţii trataţi timp de 12 luni cu EGCG combinat cu o stimulare cognitivă s-a observat o îmbunătăţire a capacităţilor intelectuale (mai ales la memoria de recunoaştere vizuală) în comparaţie cu trizomicii cărora nu li s-a administrat de un placebo. Efectul persista şi la şase luni după oprirea tratamentului. Cercetătorii speră să-şi poată confirma rezultatele, testând molecula aceasta pe nişte copii a căror plasticitate cerebrală este mai mare. Mulţi specialişti au salutat apariţia acestui studiu, dar ei rămân prudenţi, subliniind mai ales dificultăţile în măsurarea beneficiilor intelectuale la pacienţi. La rândul său, dr.Marie-Claude Potier, de la Institutul Creierului şi al Măduvei Spinării (ICM) din Paris, a avertizat împotriva „oricărei automedicaţii cu ceai verde, deoarece unele varietăţi ale acestuia conţin cantităţi diferite din substanţa-cheie”. De asemenea, ea insistă asupra necesităţii efectuării unor studii de toxicitate înainte de a fi continuate cercetările asupra acestor produse.