Cea mai rară specie de pasăre, şoimul dunărean, a revenit în România

Publicat de radiomures, 9 iulie 2016, 17:51
Mai mulţi ornitologi din Tîrgu-Mureş au reuşit, aproape imposibilul. Ei au montat, începând cu anul trecut, 80 de cuiburi artificiale pe stâlpii de înaltă tensiune din Câmpia de Vest, în apropiere de graniţa cu Ungaria. Dacă în 2015 şapte perechi de şoim au venit în vestul ţării, acum populaţia s-a dublat, informează Digi 24.
Păsărea prădătoare a fost astfel încurajată să migreze din Ungaria şi Slovacia, acolo unde populaţia depăşeşte câteva sute. Ornitologii au încercat să le asigure şoimilor şi hrana. Ei au întărit populaţia de popândăi din Câmpia de Vest. Această specie de rozătoare este cea mai importantă sursă de hrană pentru şoimul dunărean. O parte dinb șoimii dunăreni reveninți în România au fost echipaţi cu transmiţătoare GPS pentru ca ornitologii să-i poată monitoriza.
În ultimii 40 de ani, pasărea a dispărut treptat de pe teritoriul întregii ţări, fie din cauza otrăvurilor aruncate pe câmp, fie din cauza braconierilor. „Ultimul cuibărit dovedit a fost în anii 1970. După ce am început să facem o evaluare minuţioasă în întreaga Câmpie de Vest am găsit o pereche, apoi în 2011 am avut două perechi, dar atâta tot”, spune coordonatorul proiectului de repopulare, Nagy Attila.
Populaţia şoimilor dunăreni din Europa este estimată la aproximativ 450 de perechi, dintre care 47% trăiesc în Ungaria şi Slovacia.