Cea mai mare fabrică de nutrețuri din România este la Sânpaul

Publicat de radiomures, 22 noiembrie 2017, 13:09
Fabrica de nutrețuri combinate este o investiție mixtă româno-ungară de 15 milioane de euro, cea mai mare de acest fel din țară.
Capacitatea de producție a furajelor va fi de 30 tone/oră, sau cca. 220.000 tone/an iar unitatea va asigura un flux tehnologic de ultimă generație, fiind una dintre cele mai moderne la nivel European.
Piatra de temelie a fost așezată astăzi, în prezența autorităților române și ungare.
Reprezentantul investitorului român, Emanuel Oprea, a explicat că proiectul a început acum 2 ani, ca răspuns la exporturile masive de materie primă și la importurile de nutrețuri:
Gândindu-ne că, în momentul acesta, în Transilvania se importă zeci de mii de tone lunar, din Ungaria, și în același timp, zeci de mii de tone de cereale pleacă peste graniță, am zis că e un lucru total nefiresc. A început acum doi ani, l-am proiectat încet, cu grijă, și se pare că nu va dura mult până se va finaliza.”
La eveniment a participat și secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Maricel Dima, care este de părere că investiția e una de succes, în contextul în care Ministerul va lansa o serie de programe pentru sprijinirea crescătorilor de animale:
În următorul an, Ministerul Agriculturii, prin programele pe care le va implementa începând cu 1 ianuarie în zona de creștere și de susținere a producătorilor din domeniul zootehniei, practic vom crea și culoar de dezvoltare pentru acest gen de afaceri. Practic vom ieși cu programe de sprijin pentru reproducția în sectorul de suine și în sectorul agricol, pentru sprijinirea crescătorilor de porc Bazna și mangalița.”
Orice investiție este binevenită, mai ales una de asemenea anvergură, care îi ajută în primul rând pe agricultori, este de părere președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc:
Consider că această investiție va fi în următorul timp un pilon al agriculturii de pe câmpia mureșeană, are nevoie de 130.000 de tone de cereale, care trebuie produse în zonă, și cred că toți producătorii din zonă vor avea posibilitatea să își vândă cerealele la un preț bun. Consider că nu doar agricultorii din județul Mureș, ci și cei din județele limitrofe, vor avea o posibilitate de dezvoltare.”
Investiția se va finaliza, cel mai probabil, anul viitor.
Raluca Creţ