Cea mai bogată companie din lume

Publicat de Corina Muntean, 10 ianuarie 2019, 10:48
Amazon, companie înfiinţată în urmă cu 25 de ani, a depășit Microsoft și a devenit săptămâna asta pentru prima dată cea mai valoroasă companie din lume listată la bursă. În același timp, principalul său acționar este și cel mai bogat om de pe planetă.
La finalul şedinţei de luni a Bursei de la New York, acţiunile Amazon au urcat cu 3,4%, astfel încât capitalizarea bursieră a companiei a ajuns la 797 de miliarde de dolari, depăşind Microsoft, a cărei capitalizare bursieră s-a situat în aceeași zi la 789 miliarde de dolari. Până astăzi bursa americană a fost într-o fluctuuație continuă cei doi coloși inversându-și pozițiile în clasament, de mai multe ori. Dar recordul înregistrat de Amazon a avut timp să intre în istorie în istorie, iar ieri la închiderea bursei cotația acțiunilor acestei companii a revenit la nivelul de luni, capitalizarea totală fiind de 796,8 miliarde dolari față de 783,6 pentru Microsoft.
În ceea ce privește rivalitatea dintre giganții americani, trebuie menționat că ambele activează în domeniul tehologiei, având divizii care se întrec în obținerea de contracte de la Guvernul federal. Într-un ultim astfel de posibil contract militar ce vizează soluții cloud-computing pentru mai mulți ani, de peste 10 miliarde de dolari, au intrat în competiție atât Amazon și Microsoft cât și alte 2 mari companii IT, IBM și Oracle. Pe de altă parte, Jeff Bezos, fondatorul retailerului online Amazon, rămâne cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 137 de miliarde de dolari, în creștere în ultimul an cu 12,2 miliarde de dolari, conform indicelui miliardarilor realizat de Bloomberg. El l-a depăşit încă de anul trecut pe fondatorul Microsoft, Bill Gates, care totalizează o avere de 92,5 miliarde de dolari în acțiuni, în creștere anuală cu doar 2 milarde.
Spre deosebire de Bill Gates care a pus bazele unei companii care deține supremația softurilor pe piața computerelor și laptopurile, cu sistemul de operare Windows, Jeff Bezos și-a orientat eforturile și inteligența în construirea celei mai mari platforme de vânzări online din lume, fapt ce i-a permis să devină furnizor de soluții pentru multe alte companii din vânzările online, un avantaj concludent față de utilizatorii sistemului de operare Windows, mult mai puțini în calitate de intermediari, furnizori de soluții. Astfel că la finele anului fiscal 2017, Amazon a putut raporta venituri de 178 de miliarde de dolari, față de doar 112 miliarde venituri din vânzări și operațiuni raportate de Microsoft pentru același an fiscal. Dacă economia mondială continuă să crească, în mare parte datrită creșterii consumului, Jeff Bezos va rămâne încă mult timp cel mai bogat om de pe planetă, el deținând în prezent 0,7 % din PIB-ul întregii Americi (SUA).
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Surse: Agerpres, Marchetwatch, Bloomberg