Ce se poate face intr-un singur minut, pe internet?

Publicat de Corina Muntean, 13 octombrie 2020, 08:31 / actualizat: 15 octombrie 2020, 19:35
Internetul e evoluat atât de mult în ultima vreme, iar vitezele au ajuns la niveluri atât de ridicate încât, în doar un minut, se întâmplă extrem de multe lucruri cuantificabile. Fie că e vorba de muncă, socializare, distracție sau orice altceva, odată cu utilizarea internetului, aplicații ca Facebook, Netflix sau WhatsApp au devenit nelipsite. Pandemia i-a făcut chiar pe mulți să petreacă și mai multe ore pe internet, utilizând aceste aplicații.
Visual Capitalist, unul din cei mai mari editori online mondiali, a realizat un studiu care arată că un singur minut pe internet poate însemna peste 400.000 de ore de video transmise pe Netflix către utilizatori, 500 de ore de videoclip încărcate de utilizatori pe Youtube și aproape 42 de milioane de mesaje trimise prin WhatsApp. Un volum uriaș de informații de date, dar nu e totul. În același minut de internet, 208.333 de oameni se loghează la întâlnirile programate pe Zoom și aproape 70.000 (69.444 mai exact) de CV-uri sunt trimise pe LinkedIn. Pe Facebook, se încarcă 147.000 de fotografii şi se trimit 150.000 de mesaje, iar TikTok este instalat de 2.704 ori în doar 60 de secunde. În acelaşi timp, într-un singur minut oamenii fac cumpărături online de 1 milion de dolari, Amazon expediază 6.500 de pachete, şi 3.805 de dolari sunt cheltuiţi pe aplicaţii mobile. În total clienții plătesc online 1 milion de dolari. Populația conectată la internet a crescut în ultimii 6 ani de la 3 miliarde la 4,5 miliarde de oameni, reprezentând 59 % din totalul populației globului.
Nici nu-i de mirare, așadar, că giganții Facebook, Amazon și Google creionează după bunul plac nu numai comportamente, ci și întreaga arhitectură economică a lumii. În acest proces, au ajuns din urmă giganţi cu vechime, cum ar fi Apple și Microsoft.
Iar internetul evoluează. Dacă ultimul deceniu servește drept punct de referință, ne putem aștepta la o concurență mai mare și mai intensă între companiile tehnologice, notează Visual Capitalist, citată de Playtech.ro. Toate semnele indică faptul că activitatea pe internet avansează spre alte recorduri, dacă nu din cauza 5G și a progreselor sale asociate, atunci probabil din cauza creșterii constante a persoanelor care au acces la internet. Unde se va ajunge cu consumul de internet, vom trăi și vom vedea, dacă nu cumva excesul de informație pe ”www” va duce la pieirea noastră.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, în fiecare zi de marți, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.