Ce mai fac noicienii(nicasienii)?
Publicat de radiomures, 24 mai 2017, 19:26 / actualizat: 11 decembrie 2020, 17:57
Potrivit tradiției, de Florar, noicienii se reunesc în cadrul unui Simpozion Național itinerant de omagiere a marelui filosof.
Dacă în 2015 memoria lui Constantin Noica a fost cinstită la Tg.Mureș, la Universitatea „Petru Maior”, anul acesta evenimentul ajunge la Arad.
Asemenea lui Noica, exegeții operei sale-noicienii-au purtat lumina filosofiei în mai toate centrele universitare: Brașov, Iași, Constanța, Timișoara și Craiova, iar anul trecut (în 2016) au ajuns și la Sâmbăta de Sus.
După ediția din 2010 de la Arad, se reîntorc la Arad -în zilele de vineri-26 și sâmbătă-27 mai.
În cele două zile de „banchet spiritual” vor fi prezentate 40 de comunicări științifice, cele mai multe axate pe volumul „Creație și frumos în rostirea filosofică românească”. Se vor afla în pridvorul gândirii lui Noica: profesori universitari, studenți, editori, și nu în ultimul rând, cercetători științifici ai Institutului de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române.
De altfel directorul acestui Institut, academicianul Alexandru Surdu, este inițiatorul Simpozionului. Discipol și fost coleg al lui Constantin Noica la Centrul de Logică, academicianul Alexandru Surdu va modera cele două zile de dezbateri și discuții colocviale de la Arad. În ziua a doua, i se alătură neobositul academician Alexandru Boboc. Așa cum îi stă bine unui eveniment aflat sub Înaltul Patronaj al Academiei Române!
Instituțiile partenere ale evenimentului sunt: Universitatea de Vest Vasile Goldiș și Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.
Partener media: Radio România Tg.Mureș
Margareta Pușcaș
Simpozionul Noica la Constanța, Timișoara, Craiova, Tg Mures și Sâmbăta de Sus) Sursa foto galerie: Radio Tg.Mures/ Margareta Pușcaș