Cazurile de TBC sunt în creștere în Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 27 ianuarie 2023, 16:00 / actualizat: 29 ianuarie 2023, 16:20
Perioada pandemiei a favorizat o creștere a îmbolnăvirilor de tuberculoză în România, implicit în județul Mureș, care se situează la mijlocul clasamentului în ceea ce privește incidența bolii.
Dacă în 2020 au fost doar 111 cazuri de TBC în Mureș, în 2021 numărul diagnosticărilor a crescut la peste 180, dintre care 80% sunt cazuri noi.
Îngrijorătoare sunt și decesele, în condițiile în care această boală se poate vindeca în totalitate. Aceste date arată că pacienții s-au adresat foarte târziu medicilor.
Și anul 2022 a înregistrat multe cazuri, însă deocamdată se face evaluarea și controlul pacienților până la publicarea noilor date, precizează coordonatorul Programului de TBC din județul Mureș, directorul medical al Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ianosi Edit:
Numărul cazurilor de tuberculoză a crescut în anii 2021-2022, și mai ales cazurile noi de tuberculoză în județul Mureș. Ceea ce este un semnal de alarmă, este faptul că a crescut numărul decedaților, adică în 2021 avem 20 de pacienți decedați iar asta înseamnă că pacienții se prezintă de prima dată la medic în stadii destul de avansate când, din nefericire, nu mai putem să-i ajutăm. Se dorește ca până în 2050 să eradicăm tuberculoza. În condițiile acestea, nu cred că o să reușim.
Spitalul Clinic Județean Mureș a câștigat, anul trecut, un proiect în valoare de aproximativ un milion de euro din fonduri norvegiene, care va cuprinde și testarea persoanele din zonele defavorizate, inclusiv romii, pentru a depista din timp tuberculoza.
Screeningul va debuta în luna septembrie, spune medicul specialist pneumolog, Ianosi Edit:
Țintit, o să ne ocupăm în cadrul acestui proiect de screening pentru depistarea cazurilor de tuberculoză, tuberculoza latentă, și care cred că o să fie de bun augur pentru județul nostru. Proiectul a început deja de anul trecut și este în curs de derulare. Va dura doi ani și sperăm, cu ocazia acestui proiect, să avem adresabilitate și susținere iar populația să vină la testare în momentul în care vom începe acest screening de depistare a tuberculozei și, inclusiv, a infecției de SARS-CoV-2 dacă există simptomatologie în acest sens.
Țara noastră înregistrează, în continuare, cele mai multe cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană, un sfert dintre îmbolnăviri fiind la români.
Simptomele care ar trebui să alerteze sunt o tuse persistentă, o temperatură care crește seara până la 38 de grade Celsius, transpirații intense nocturne, oboseală persistentă și astenia permanentă.
Cristina Bulbescu