Cazurile de cancer de col uterin au scăzut în ultimii ani

Publicat de MIRELA ROTAR, 21 februarie 2020, 12:22 / actualizat: 21 februarie 2020, 17:47
Dacă în urmă cu 5 ani erau peste 4.000 de cazuri noi depistate la nivel național, anul trecut numărul acestora a scăzut la 3.300.
Acest lucru se datorează atât campaniilor de informare, cât și conștientizării femeilor că acest tip de cancer se poate trata complet dacă este depistat în faze incipiente. Chiar dacă numărul de cazuri a scăzut, decesele au fost mai multe.
1.700 de decese au fost înregistrate doar anul trecut, cele mai afectate femei fiind cele de vârstă activă, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș coordonatorul Programului Național de Screening pentru cancerul de col uterin, Carmen Ungurean:
Peste 50 din cazuri se depistează în stadii avansate, peste stadiul 2 de boală, în care în mod evident supraviețuirea scade foarte mult. Din păcate, cancerul de col uterin afectează femeile de vârstă activă, femeile între 20 și 45 de ani. Acum 4, 5 ani erau cam 4.000 de cazuri. Au scăzut dar, în mod onest, nu putem să punem această scădere pe seama programului de screening dar femeile au devenit ceva mai conștiente de necesitatea de a se testa.
La femeile din orașe se observă, însă, o supratestare pentru acest tip de cancer, în timp ce femeile din mediul rural nu se testează aproape deloc, mai spune Carmen Ungurean:
Acesta este un cancer care poate fi prevenit. Leziunile pre-canceroase au o perioadă de evoluție de până la 10 ani, adică le putem depista oricând în intervalul ăsta ca leziuni pre-canceroase și care se pot trata cu intervenții extrem de simple și cu recuperare 100% și cu îndepărtarea completă a riscului de cancer. Condiția este să ne facem o dată la 3 ani o testare Babeș Papanicolau.
În România se derulează din 2012 un program de depistare a cancerului de col uterin fie prin intermediul medicului de familie, fie prin prezentare directă la cabinetele de ginecologie înscrise în program.
Cristina Bulbescu