Cazurile de bullying în școli sunt în continuă creștere

Publicat de Rotar Mirela, 1 februarie 2023, 17:00
Organizația „Salvați Copiii” solicită Ministerului Educației o evaluare a stadiului implementării normelor metodologice privind constituirea grupurilor anti-bullying în școli și elaborarea unei strategii naționale de respectare a legii.
Fenomenul agresiunilor fizice sau morale a luat amploare în unitățile de învățământ, iar datele oficiale arată pentru anul trecut o creștere cu aproape o treime a situațiilor de bullying sesizate, față de anul școlar 2020 – 2021.
Aproape jumătate dintre elevi devin victime ale situațiilor de violență fizică și de amenințare sau umilire, 82% asistă în calitate de martori, iar aproape o treime recunosc că au fost agresori.
Impactul asupra copiilor este major, iar de multe ori se reflectă și asupra vieții de adult, avertizează psihologul școlar Adriana Cerghedi, directorul Centrului Județean pentru Resurse și Asistență Educațională Mureș:
Un copil căruia i se spune, de exemplu, că e ochelarist, este afectat emoțional și poate resimți aceste efecte până în viața adultă. De aceea, cei din jurul copilului, adulții și părintele, trebuie să observe aceste semne mai deosebite, adică să observe ceea ce copilul nu făcea înainte, poate să plângă mai mult, să refuze să meargă la școală. Sunt situații în care retragerea este recomandată și schimbarea mediului respectiv, dar nu întotdeauna aceasta este soluția cea mai bună, mai degrabă adresarea la un specialist sau dirigintelui.
La nivelul județului Mureș violența în școli este cunoscută autorităților, care încearcă să limiteze fenomenul prin acțiuni de prevenire, spune inspectorul școlar general al județului Mureș, Sabin Pășcan:
Din păcate, există și în unitățile de învățământ din județul Mureș iar acest fenomen de violență, cunoscut și sub numele de bullying, apare atât la nivel elev-elev, profesor-elev, cât și la profesor-profesor, în unele situații. Inspectoratul Școlar Județean Mureș, în planul managerial, a cuprins acțiuni și activități care să stea la baza reducerii acestui tip de violență, iar prin acțiunile comune cu instituțiile partenere intervenim în cadrul orelor de dirigenție cu specialiști, pentru a preveni acest fenomen de violență.
Președintele Consiliului Național al Elevilor, Miruna Croitoru, spune că o mare parte din vină aparține profesorilor, care nu intervin atunci când observă cazuri de violență în școală.
Bullying-ul a existat, de fapt, din totdeauna, nu e un secret pentru nimeni acest lucru. Acum vorbim mai mult de cyberbullying și bullying în mediul online. Cazurile de violență în școală există și din cauză că profesorii trec cu vederea atunci când există aceste cazuri de agresiune verbală între elevi, însă există și cazuri de agresiune între elevi, dar există și cazuri în care există bullying profesor-elevi, iar toate aceste cazuri sunt mușamalizate, de multe ori, pentru a păstra renumele unui anumit liceu și, cumva, de aici pornește.
Salvați Copiii a concluzionat că 1 elev din 2 este victima actelor de amenințare, de umilire sau de violență fizică, iar 4 copii din 5 asistă la situații de bullying.
Tinerii devin victime ale situațiilor de violență fizică și de amenințare sau ale mesajelor umilitoare transmise online (49%), asistă în calitate de martori (82%) sau recunosc că au comis ei înșiși astfel de fapte (27%).
Raluca Creț