Cazuri alarmante de cancer colorectal, în Harghita
Numărul cazurilor de cancer colorectal înregistrează o creștere alarmantă în județul Harghita, concomitent cu scăderea vârstei pacienților diagnosticați.

Publicat de APETRI MARGARETA, 10 martie 2025, 12:44 / actualizat: 10 martie 2025, 15:33
Specialiștii spun că această situație se întâlnește în toată țara, dar și la nivel european și mondial.
Luna martie este, de altfel, luna de conștientizare a cancerului colorectal iar la Spitalului de Urgență din Miercurea-Ciuc se fac zilnic astfel de investigații.
În unele zile, toate screenin-gurile pentru depistarea acestei afecțiuni descoperă un cancer în diferite stadii de evoluție, precizează pentru Radio Târgu Mureș șefa secției de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc, dr. Dana Braic:
”Noi punem foarte mare accent pe screening. Avem foarte mulți pacienți tineri, sub 30 de ani, cu cancer colorectal descoperit endoscopic. Ce pot să vă spun e că se întâmplă să fie zile în care fiecare colonoscopie să fie cu cancer de colon. Unii vin, într-adevăr, simptomatici, dar alții vin total asimptomatici numai cu anemie sau cu ușoare balonări și avem surpriza la colonoscopie să descoperim un cancer. Noi, în total, suntem 5 medici gastroenterologi și 4 activăm în prezent și undeva la 2-3 colonoscopii facem fiecare dintre noi pe zi.”
Dacă până acum colonoscopia era recomandată pentru pacienții de peste 50 de ani, acum investigații se fac și la tineri, din cauza simptomelor pe care aceștia le au.
Principalele cauze sunt stilul de viață greșit, atenționează medicul specialist Dana Braic:
”Nu mai putem spune că predomină bărbați sau femeile. Predomină de ambele sexe. Cel mai tânăr pacient al meu are 26 de ani. Pacientul e bine. A venit la control după… pentru cp a fost depistat într-un stadiu tratabil. Da, a crescut numărul de cazuri dar nu numai la noi dar și la nivel național, european sau mondial. O cauză ar fi toată această alimentație de tip fast food, alimente procesate, semiprocesate… oamenii nu mai acordă o importanță deosebită stilului alimentar. Mâncăm ce apucăm, când apucăm și pe unde apucăm. Un alt factor de risc ar fi stresul care pune pe noi presiune din ce în ce mai tare.”
Simptomele care ar trebui să alerteze orice pacient privind cancerul colorectal sunt tulburările de tranzit intestinal, sângerările sau rectoragiile și scăderea bruscă în greutate. Mai pot fi un semnal de alarmă durerile abdominale difuze, adică fără o cauză anume și balonările.
Persoanele cu astfel de simptome sunt sfătuite să facă rapid investigațiile necesare deoarece cancerul colorectal se poate vindeca dacă este descoperit în faze incipiente.
Autor: Cristina Bulbescu