Caz unic medical în România, rezolvat cu succes la Tg.Mureș
Publicat de radiomures, 6 august 2015, 13:37 / actualizat: 7 august 2015, 18:51
O afecțiune medicală hepatică extrem de rară a unei paciente de 79 de ani din Brașov a fost rezolvată ieri, printr-o tehnică minim invazivă, la Clinica de Radiologie Intervențională din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Tîrgu-Mureș.
Intervenția a fost realizată de o echipă interdisciplinară de medici și asistente din specialitățile radiologie, chirurgie și ATI.
Pacienta a fost diagnosticată cu diferite afecțiuni la alte centre medicale din țară însă ea suferea de o malformație arterio-venoasă, practic o comunicare aberantă între două sisteme vasculare cu presiuni diferite.
Coordonatorul echipei de medici, medicul primar de radiologie intervențională, Lucian Mărginean:
”Soluția găsită ( de echipa de medici) reprezintă o premieră atât prin raritatea cazurilor cât și prin faptul că a fost minim invazivă și foarte confortabilă pacientului. Deci, pe înțelesul tuturor: două conducte, una cu presiune mare și una cu presiune mai mică, au fost interconectate aberant, deci de mama natură, astfel încât în cea cu presiune mică nu mai curgea în sens bun și curgea în sens invers. Asta crea un dezastru la niveul abdomenului, a funcțiilor organelor abdominale iar această comunicare trebuia întreruptă.”
Intervenția s-a realizat printr-o mică incizie inghinală și a durat trei ore. Aceasta a fost un real succes iar în funcție de evoluția din următoarele ore, pacienta ar putea fi externată mâine, spune șeful Clinicii de Chirurgie I din Tîrgu-Mureș, conf.dr. Călin Molnar:
”Bolnava este bine, este trează, cooperantă, e foarte drăguță. Are peste 70 de ani, dar nu-i arată șți cerdem că va mai duce mult și bine din acest moment. Noi suntem cu ochii pe ea, o vom monitoriza. Deocamdată nu-i sugerăm nimic chirurgical dar poate veni în discuție în viitor și cred că îi dorim să aibă o vară frumoasă.”
Fără această intervenție, ar fi intervenit o serie de complicații ce ar fi putut duce la decesul pacientei, spune medicul primar de radiologie intervențională din cadrul Spitalului Clinic de Urgență din Tîrgu-Mureș, Lucian Mărginean:
”Fără această intervenție, funcția organelor interne ar fi fost mult alterată, pacienții aceștia fac acele varice care se pot rupe, pot face hemoragii. Fac burta aia mare, cu apă multă în burtă, care, de fapt, este ascita. Sunt toate complicații care pot merge în final la decesul pacientului.”
Intervenţia de la Tîrgu-Mureș, o premieră naţională, va deveni subiectul şi suportul de studiu în medicina de elită.
Cristina Bulbescu
Foto: adevarul.ro