Cauzele principale ale inundațiilor din ultimele zile în Mureș: șanțuri și rigole colmatate

Publicat de Rotar Mirela, 19 iunie 2023, 13:45 / actualizat: 19 iunie 2023, 20:33
În ultimele zile au fost emise mai multe atenționări meteo și avertizări hidrologice privind prezența unor importante cantități de precipitații și posibilitatea producerii de inundații, care au afectat cursul superior al râului Mureș, cu afluenții Niraj, Târnava Mare și Târnava Mică.
Din cauza cantităților mari de apă, mai multe gospodării din județele Mureș și Harghita, au fost afectate. În aceste cazuri, pompierii au fost nevoiți să intervină pentru scoaterea apei din gospodării și decolmatarea șanțurilor, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Mureș, sg. maj. Georgiana Oltean:
În perioada 16-18 iunie, ca urmare a instituirii codului portocaliu și roșu de precipitații abundente și inundații la nivelul județului Mureș, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din trei gospodării și pivnițe ale unor locuințe, dar și pentru decolmatarea unor șanțuri, în municipiul Târnăveni, precum și în localitățile Cristești și Nima Râciului. Nu s-au indentificat victime sau pagube materiale majore și nu a fost necesară evacuarea populației din locațiile afectate. De asemenea, pentru avertizarea populației cu privire la riscul inundației dar și pentru adoptarea măsurilor și comportamentului preventiv în cazul acestor fenomene meteo periculoase, au fost transmise trei mesaje RO-ALERT privind codul portocaliu, și un mesaj privind incidența codului roșu.
Purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Mureș, Călin Fokt, susține că exceptând pârâurile Sovata și Răstolița care sunt sub cotele de atenție, debitele cursurilor de apă nu depășesc mediile multianuale pentru această perioadă.
Potrivit prognozei meteo, aria ploilor se va restrânge în perioada următoare, dar mai sunt în vigoare un cod galben și unul portocaliu de inundații, în urma scurgerilor pe cursurile de apă:
Aceste precipitații au căzut sub formă de ploi punctuale, pe areale mici în timp scurt, cu scurgeri de pe versanți și torenți, care au dus la o cantitate însemnată de apă ce nu a putut să se scurgă de pe carosabil, ca și datorită neîntreținerii rigolelor, a șanțurilor, a decolmatării podurilor și podețelor. În bazinul Mureșului Superior nu am înregistrat evenimente deosebite, iar debitul în cursurile de apă nu a crescut spectaculos cu excepția unui pârău, Domald în Zagăr, care pentru 18 ore a fost la cotele de apărare.
În această perioadă, cele mai mari mari cantități de apă au căzut în localitățile Răstolița cu 61,7 litri pe mp, Toplița 52,7 litri, Odorheiu Secuiesc cu 27 litri și Sovata 15 litri pe mp.
ABA Mureș a stocat mare parte din aceste cantități suplimentare de apă în acumulările permanente de la Zetea cu 16,7 milioane de metri cubi și Bezid, cu 13,2 milioane mc de apă.
Autor: Valeriu Russu