Câteva mii de persoane au participat la protestul de la Sf. Gheorghe
Publicat de radiomures, 1 septembrie 2012, 00:00
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, că Uniunea exclude varianta participării cu liste comune alături de celelalte partide maghiare la alegerile parlamentare din acest an.
Kelemen Hunor a menţionat că această variantă este riscantă pentru că implică un prag electoral mai ridicat.
Acesta a mai adăugat că participarea UDMR alături de celelalte partide maghiare la mitingul de protest organizat sâmbătă la Sfântu Gheorghe pentru susţinerea dreptului de proprietate al Eparhiei reformate din Ardeal asupra clădirii Colegiului „Szekely Miko” nu presupune implicit o participare comună la alegerile parlamentare, dar nu exclude o colaborare în interesul comunităţii maghiare.
Liderul UDMR şi-a exprimat convingerea că electoratul maghiar va participa în număr mare la alegerile parlamentare din decembrie, iar comunitatea va avea o reprezentare proporţională în viitorul Parlament al ţării.
Câteva mii de persoane au participat sâmbătă la un amplu miting de protest în faţa Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe împotriva sentinţei Judecătoriei Buzău, care a anulat actul de retrocedare a acestei clădiri către Eparhia reformată din Ardeal şi i-a condamnat la închisoare pe membrii comisiei de retrocedare.
Manifestaţia a fost organizată de UDMR şi Biserica reformată, iar printre participanţi s-au numărat liderul Uniunii, Kelemen Hunor, europarlamentarul Tokes Laszlo, precum şi reprezentanţi de frunte ai tuturor cultelor maghiare, care, de la tribuna adunării, au făcut apel către membrii comunităţii maghiare să-şi apere drepturile şi proprietăţile moştenite de la străbuni.
În faţa mulţimii a fost citit şi un document ce va fi transmis forurilor interne şi internaţionale, prin care se solicită, printre altele, respectarea dreptului la proprietate.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat că în cazul Miko se poate vorbi despre o „renaţionalizare” ce poate crea un „precedent periculos”.
Potrivit organizatorilor la această manifestaţie care a durat mai bine de două ore au participat în jur de 25.000 de oameni veniţi din mai multe judeţe ale Transilvaniei, dar Prefectura Covasna şi organele de ordine estimează că au fost mai puţin de 10.000 de participanţi.
Prefectul Codrin Munteanu a declarat că nu se poate vorbi despre „renaţionalizare”, deoarece clădirea Colegiului „Szekely Miko” nu va intra în proprietatea statului român, ci va rămâne a comunităţii locale, urmând să-şi păstreze continuare destinaţia actuală, cea de liceu cu predare exclusiv în limba maghiară.
Recursul în acest caz va fi judecat la Curtea de Apel Ploieşti pe data de 5 octombrie a.c.
Mai mulţi politicieni români din judeţul Covasna, printre care liderii PSD şi PNL, au afirmat zilele trecute că în cazul Miko este vorba despre o manipulare politică a comunităţii maghiare, de o dezinformare a opiniei publice interne şi internaţionale, de o încercare a UDMR de a câştiga capital politic în perspectiva alegerilor parlamentare, dar şi de un exemplu de presiune asupra Justiţiei.
Deputatul PSD Covasna Horia Grama arăta că sentinţa dată de Judecătoria Buzău nu este definitivă, prin urmare trebuie combătută în instanţă şi nicidecum prin proteste şi presiuni de stradă.
În luna iunie, Judecătoria Buzău i-a condamnat la închisoare pe trei membri ai comisiei de retrocedare sub acuzaţia de abuz în serviciu contra interesului public, respectiv pentru că ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului ‘Szekely Miko’ către Eparhia Reformată din Ardeal pe baza unor documente nevalabile.
Mara Deleanu, AGERPRES, Sanda Cerghizan