Câteva mii de mureșeni apelează lunar la consultațiile medicale la distanță
Publicat de MIRELA ROTAR, 20 aprilie 2022, 11:34
Guvernul a decis în această lună că medicii de familie şi medicii din ambulatoriul clinic de specialitate pot acorda în continuare consultaţii medicale la distanţă pentru pacienţii cu afecţiuni cronice şi boli cu potenţial endemo-epidemic.
Consultaţiile la distanţă se validează fără a fi necesară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia.
În județul Mureș câteva mii de pacienți au profitat de această facilitate, a precizat pentru Radio Tg.Mureș directorul Direcției relații contractuale din cadrul CJAS Mureș, Rodica Biro:
La nivelul medicilor de familie s-au acordat, pentru consultații ale pacienților cu boli cu potențial endemoepidemic servicii la distanță pentru un număr total de 644 de persoane. Tot la nivelul medicului de familie, pentru pacienții cronici, aproape 3.000, deci iată un număr foarte mare de pacienți care au trebuit să apeleze la acest tip de servicii. Numărul acestor consultații la nivelul serviciilor de ambulatoriu clinic de specialitate este mult, mult mai mare, de peste 18.000 de servicii medicale raportate și validate, într-o medie de peste 6.000 de consultații pe lună.
Consultațiile la distanță sunt avantajoase atât pentru pacienți, cât și pentru medici.
Rodica Biro:
Este un cumul de servicii medicale care vin în sprijinul acelor persoane care în continuare trebuie să se prezinte frecvent fie la medicul de familie, fie la medicul specialist, pentru a-și asigura tratamentul medicamentos, pentru a efectua investigațiile paraclinice de care au nevoie, laborator sau imagistică, și acest tip de consultații online, consultații la distanță, le facilitează în această perioadă accesul la servicii medicale.
Guvernul a decis că și terapiile psihiatrice şi serviciile conexe actului medical furnizate de psihologi şi logopezi se pot acorda în continuare la distanţă.
Raluca Creț