Cataracta la copii, subdiagnosticată
Publicat de Corina Muntean, 11 august 2019, 17:22
În România, cataracta congenitală la copil este mult subdiagnosticată. Numărul copiilor care suferă de această boală este în creştere, mai ales din cauza lipsei medicilor specialiști. În funcţie de stadiul afecţiunii, tratamentul aplicat variază de la prescrierea ochelarilor, până la intervenţia chirurgicală.
Aceasta se poate face clasic sau cu ajutorul unei tehnici noi – explică preşedintele Societăţii Române de Strabologie şi Oftalmopediatrie, doctor Andreea Ciubotaru:
Cataracta comportă ca și complicație apariția cataractei secundare care la copii apare la 100% din cazuri, dacă operez clasic. Cu ajutorul acestei tehnici, procentajul de apariții al cataractei secundare scade undeva sub 10%. Este o tehnică un pic mai dificilă, care necesită o curbă de învățare mai mare, dar rezultatele sunt spectaculoase. Nu prea o cunosc părinții, dar în momentul în care le explicăm ce înseamnă operația clasică de cataractă congenitală și ce înseamnă operația prin tehnica BIL marea majoritate optează pentru această tehnică bag-in-the lens, pe care o facem dacă situația locală ne permite, pentru că pur și simplu sunt anumite variante anatomice care nu ne permite acest lucru.
În lume, există 20 de milioane de nevăzători din cauza cataractei netratate, iar peste jumătate din cazurile de vedere scăzută sunt provocate de cataractă, conform RRA.