Catalogul electronic în școli ar putea fi finanțat prin PNRR
Publicat de Hategan Raul, 3 iunie 2022, 20:13 / actualizat: 3 iunie 2022, 22:12
Ministerul Educației a relansat ideea introducerii în școlile din România, a catalogului electronic, prin PNRR.
Chiar dacă vor implementa acest tip de catalog, școlile vor fi obligate să îl tipărească și să îl arhiveze la sfârșitul anului școlar prin compartimentul secretariat.
Profesorii pot folosi telefonul sau tableta pentru a trece note sau absenţe, iar părinții elevilor sunt notificați de înscrierile în catalog.
Președintele Federației Asociațiilor de Părinți din România, Iulian Cristache, a arătat că proiectul este mai vechi însă ridică multe probleme greu de depășit la ora actuală:
Eu ca reprezentant al federației m-au dus în școli și am pus la dispoziție gratuit acest catalog electronic și m-am lovit de opoziția profesorilor care au considerat un efort în plus să dea două-trei click-uri. Adică într-un fel vroiau ori catalog electronic, ori catalogul în format fizic, ceea ce, până la un anumit punct, au dreptate pentru că, dacă mergem pe digitalizare, mergem până la capăt. Eu am atras atenția că există riscul, dacă nu ai serverele foarte bine protejate, să intre cineva pe acel catalog în online, neavând o dovadă fizică, și să intervină asupra absențelor și asupra notelor.
Deja mai multe școli folosesc catalogul electronic, în cadrul unui program de școli-pilot pentru anul școlar 2021-2022.
În județul Mureș cinci școli au fost incluse în proiect, însă li se recomandă păstrarea și a catalogului clasic.
Inspectorul școlar general al județului Mureș, Sabin Pășcan:
Am recomandat unităților de învățământ care doresc să implementeze catalogul electronic în paralel să aibă și catalogul clasic, pentru că nu știm exact platforma cât este de funcțională, nu știm exact ce se poate întâmpla pe parcursul anului școlar și nu este voie să pierdem situația școlară a elevilor. Catalogul electronic este o idee foarte bună pe care o îmbrățișăm cu drag. Catalogul clasic, într-o zi de șase ore de curs, trece prin mâinile a șase cadre didactice și nu putem să-l dezinfectăm. Încurajăm, este un proiect.
Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a arătat că, deși contractul pentru implementarea catalogului a fost semnat în 2019, însă nu s-a reușit nici măcar demararea licitației.
Raluca Creț