Cât de interesate sunt primăriile din Mureș de iluminatul stradal cu sisteme LED
Publicat de Corina Muntean, 14 iulie 2020, 17:36
Începând de ieri, administrațiile locale pot înainta proiecte la Administraţia Fondului pentru Mediu pentru a schimba sistemele vechi de iluminat cu rețele de ecologice, care consumă în medie cu 40 la sută la puțin.
Primăria Tg. Mureș va depune o solicitare către AFM în funcție de suma de cofinanțare pe care o va aproba Consiliul Local Tg. Mureș, a explicat pentru Radio Târgu Mureș purtătorul de cuvânt, Cosmin Blaga:
Se fac studii, și în funcție pe care îl vor aloca cei din Consiliul Local, vom vedea și străzile putem interveni pentru reînoirea siustemului de iluminat. În Tg. Mureș deja există străzi care au sisteme ecologice de iluminat, respectiv B-dul 1 Decembrie și strada Gh. Doja, dar sunt deja depășite. Primăria a câștigat un proiect de finanțare din fonduri europene pentru modernizarea străzii Gh Doja, iar acolo este inclusă și modernizarea sistemului public de iluminat.
Reghinul în schimb e pregătit să depună dosarul de finanțare, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Simona Bogdan:
Modernizarea constă în achiziționarea a 418 corpuri de iluminat ce folosesc tehnologia LED, cu o putere instalată totală 21.082 W, fapt ce va genera o economie de energie de peste 75% pe an, iar costurile de întreținere sunt zero. În prezent în Reghin au fost montate lămpi de iluminat cu LED pe străzile Susenii Noi, Ioan Marinovici, Iernuțeni și Apalinei.
Dacă Primăria Sighișoara nu va accesa acest program pentru că are deja un proiect câștigat pe fonduri europene de schimbare a iluminatului stradal, Sovata a înlocuit treptat, în ultimii doi ani, întreg sistemul, pe cheltuială proprie.
În comuna Bogata, primarul Bartha Laszlo afirmă că procesul de schimbare a becurilor clasice cu cele LED a început de câțiva ani, însă a aflat că cei care au operat schimbări nu mai au dreptul să depună dosar la Administraţia Fondului pentru Mediu:
Condițiile în care se acordă, am înțeles că în cazul în care nu există deloc, la noi există, am demarat deja, de trei ani de zile, schimbăm becurile în funcție de economiile pe care le facem. Și deja suntem pe LED-uri în toată comuna, numai că nu avem chiar la fiecare stâlp, în central comunei am pus tot la al doilea stâlp.
Preşedintele AFM, Andreea Kohalmi – Szabo, a negat categoric această informație și chiar atenționează asupra acestei dezinformări:
Nu este reală informația că primăriile nu trebuie să aibă deloc becuri ecologice ca să acceseze fonduri, e o interpretare excesivă, să citească Ghidul, acolo scrie foarte clar. Nu e niciun fel de problemă ca primăriile să se înscrie pentru a-și schimba corpurile de iluminat pe toate străzile unde mai e nevoie., Proiectele vor fi evaluate în funcție de ordinea depunerii, iar cofinanțarea scade pe măsură ce eficiența energetică crește, respectiv La o eficiență energetică maximă, cofinanțarea beneficiarului de doar 10 la sută, iar pentru o eficiență energetică de 60 la sută, confinanțarea ar fi de 30 la sută.
Proiectele pot fi înscrise în maximum 60 de zile, iar durata maximă de implementare a acestora este de 18 luni.
În funcţie de numărul proiectelor depuse şi de nivelul cofinanţării, programul va ajuta între 400 şi 750 de localităţi din România să introduce sisteme economice de iluminat stradal.
Valeriu Russu