Cât costă masa de Crăciun în diferite părți ale lumii
Publicat de Corina Muntean, 11 decembrie 2023, 09:33
Se știe că românii sunt mari amatori de mese îmbelșugate de sărbători. Chiar le place să se laude cu ce au pregătit, mai ales în bucătăria proprie. Și, cu toate costurile preparatelor majorate de inflație, o masă de sărbători tipic românească va costa pentru o familie de patru persoane mai puțin de 90 de lei.
Anul acesta, o masă de sărbători tipic românească cu sarmale, mămăligă, smântână și ardei iute va costa pentru o familie de patru persoane mai puțin de 18 euro. Se pare că va fi cea mai ieftină cină de Crăciun din țările europene, conform unui studiu global publicat de platforma eToro, care a analizat prețurile din supermarket-urile locale ale preparatelor tradiționale de Crăciun.
Cu puțin peste România, gospodăriile din Marea Britanie vor avea parte de a doua cea mai ieftină cină de Crăciun dintre țările incluse în studiu – un curcan la cuptor, cu garnituri obișnuite va costa aproape 25 euro pentru o familie de patru persoane.
Cea mai scumpă va fi masa franțuzească tradițională, compusă din curcan umplut alături de ficat, castane și ouă, care va costa aproape 82 euro pentru o familie de patru persoane, în vreme ce 5 kg de curcan va costa peste 65 de euro.
Pe lângă Franța, alte câteva ţări au înregistrat creşteri semnificative ale preţurilor faţă de anul trecut. Astfel, o cină de Crăciun tipic daneză, cu friptură de porc la cuptor, servită cu cartofi, ceapă şi varză roşie, este cu 25% mai scumpă în 2023 faţă de anul trecut, timp în care o masă festivă clasică spaniolă, cu curcan şi garnituri, a crescut cu 24%, la peste 75 de euro.
Analiza de specialitate relevă faptul că ingredientele din coşul de cumpărături de Crăciun care au înregistrat cea mai mare inflaţie a preţurilor de anul trecut includ carnea de porc în Danemarca (+46%), uleiul de măsline în Spania (+30%) şi carnea de pui în Australia (+40%). În România, preţurile cărnii de porc şi de vită au crescut cu aproximativ 13%, de la an la an, iar alte ingrediente tipice şi-au văzut preţurile reduse, cum ar fi: mălaiul (-11%) şi uleiul vegetal (-25%). Datele au fost colectate în luna noiembrie 2023 din 12 ţări, de pe trei continente, în care eToro are analişti sau echipe pe teren. Costurile luate în calcul s-au bazat pe o cină tradiţională de Crăciun, pentru o familie de patru persoane, cu ingrediente procurate de la un lanţ de supermarketuri local de top.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.