Cât costă datele cu caracter personal în mediul online?

Publicat de Corina Muntean, 14 decembrie 2020, 11:12
Se plătesc minimum 50 de cenți pentru o identitate sau 6 dolari pentru detalii bancare. Bineînțeles că nu noi dispunem de acești bani, ci companiile care ne vând datele personale pe care le-am cedat cu bună știință. O afacere care devine tot mai tentantă și profitabilă pentru cine știe să colecteze și să se folosească de furnizarea acestor date, acțiunea rău intenționată fiind numită doxing.
O identitate (nume, mail, mobil) costă în mediul online între 0,5 și 10 dolari, detaliile unui card de credit între 6 și 20 de dolari, un scan al unui act-pașaport sau carnet de șofer între 5 și 25 de dolari, un cont bancar 10% din valoare, iar un cont PayPal ajunge la 100 de dolari, arată Kaspersky. Cercetătorii acestei soluții de securitate au analizat două consecințe majore ale schimbului de date personale – furnizate public cu sau fără voie – doxing-ul, care este dezanonimizarea publică a unei persoane online și vânzarea de date personale pe site-urile web rău intenționate.
Cercetând cam cât de mult poate costa securitatea unei persoane online, se dovedește că accesarea datelor importante, precum istoricul medical sau informațiile de identificare, poate costa mai puțin decât o ceașcă de cafea. În timp ce nivelul de informare a oamenilor cu privire la problemele de confidențialitate este în creștere, cei mai mulți dintre noi au deocamdată doar o înțelegere generală a motivului pentru care aceasta contează. 37% dintre mileniali consideră că sunt prea plictisitori pentru a fi victimele criminalității cibernetice, chiar dacă nu este așa. De exemplu, doxing-ul, care poate afecta orice utilizator online.
Doxing-ul apare atunci când o persoană divulgă informații private despre o altă persoană fără consimțământul acesteia, cu scopul de a stânjeni, răni emoțional sau de a pune ținta în pericol. Cercetările Kaspersky, care au analizat ofertele active pe 10 forumuri și piețe internaționale neautorizate, au arătat că accesul la datele personale poate avea prețuri începând cu 50 de cenți pentru o identitate, în funcție profunzimea și amploarea datelor oferite. Unele informații personale rămân la fel de solicitate și valoroase ca în urmă cu aproape un deceniu – în principal cele despre cardul de credit, acces bancar și servicii de plată electronică.
Dar, au apărut și noi tipuri de date la fel de căutate. Acestea includ acum informații medicale personale și selfie-uri cu documente de identificare personală, care costă până la 40 de dolari. Scăparea de sub control a acestor date poate duce la consecințe destul de grave, cum ar fi preluarea numelui sau a serviciilor victimelor, pe baza identității lor. Datele vândute pe piața neagră pot fi utilizate pentru extorcare, executare de înșelătorii și scheme de phishing și furturi directe de bani.
Anumite tipuri de date, cum ar fi accesul la conturi personale sau baze de date cu parolă, pot fi abuzate nu numai pentru câștiguri financiare, ci și pentru prejudicii reputaționale și alte tipuri de daune sociale, precum doxing-ul.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.