Cât cheltuie românii de sărbători în acest an?

Publicat de MIRELA ROTAR, 20 decembrie 2019, 12:43 / actualizat: 21 decembrie 2019, 12:15
Românii sunt în febra cumpărăturilor de Crăciun, iar marile orașe sunt blocate de miile de mașini care circulă înspre marile magazine și mall-uri.
Datele unui studiu care se face constant în ultimii 5 ani, arată că românii cresc în fiecare an lista de cumpărături, dar și și sumele alocate pentru sărbătorile de iarnă.
Cea mai importantă sumă de bani este cheltuită pe alimente, în medie 800 de lei de persoană, în timp ce pentru produse nealimentare sunt alocați 500 de lei din bugetul familiei. Studiul a fost realizat de o societate de marketing din București, MEDNET Marketing Research Center, exclusiv în mediul urban, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș coordonatorul studiului, sociologul Mariana Năsăudean:
Tendința este cea de anul trecut, cu prețuri puțin mai mari iar sumele cheltuite sunt un pic mai mari decât cele de anul trecut. Este un trend ascendent pe toate categoriile de cumpărături începând cu 2015 de când noi realizăm acest studiu. În special, cei mai mulți bani se duc spre alimente și mă refer aici la carne, produse de carne, cozonaci… cam tot ce pune românul pe masă de sărbători. Nu este o masă tipică, ci așa cum suntem noi ca popor, ne place să avem ceva mai deosebit pe masă în această perioadă.
Pentru cadouri, bugetul este anul acesta de 650 de lei și peste o treime dintre participanții la studiu intenționează să cumpere un brad natural. O particularitate privind apetitul la cumpărături este obiceiul românilor de ține pasul cu tendințele, mai ales la ornamente.
Astfel că unii își schimbă în fiecare an decorațiunile de Crăciun, mai precizează analistul de date, Mariana Năsăudean:
Lumea se înnoiește acum, își cumpără haine, încălțăminte, accesorii și ornamente. Pentru casă, își cumpără brad dar își împrospătează stocul de ornamente în fiecare an. Adică, vin tot felul de tendințe și, aparent, ne place să ținem pasul cu ele…
În plus, cei care și-au programat călătorii în perioada sărbătorilor de iarnă, au pus deoparte, în medie, 900 de lei, iar pentru ieșirile la restaurant peste 300 de lei.
La întrebarea unde vor petrece Revelionul, cei mai mulți au spus că în țară, alături de familie, în propriile locuințe sau la prieteni. Doar 8% dintre cei chestionați susțin că vor petrece într-o stațiune, iar alți 7% vor întâmpina anul nou într-un club sau restaurant.
Potrivit estimărilor specialiștilor, în luna decembrie piața bunurilor de larg consum va crește în România, cu 12 procente, evoluție stimulată de creșterea cererii, urmare a majorării salariilor și pensiilor, și, nu în ultimul rând, de avansul prețurilor.
Cristina Bulbescu