Castorii au pus în pericol un cartier din Miercurea Ciuc, care risca să fie inundat
Publicat de Corina Muntean, 19 aprilie 2021, 15:00 / actualizat: 20 aprilie 2021, 8:38
Zeci de muncitori de la Apele Române intervin, de vineri, la acumularea Şuta de lângă municipiul Miercurea Ciuc, după ce barajele castorilor au blocat scurgerea apelor în albia râului Fitod, afluent al Oltului.
Nivelul apei lacului ajunsese la peste 70%, fiind nevoie de o intervenţie de urgenţă, însă cu toată desfășurarea impresionantă de forțe umane și utilaje, în trei zile nivelul apei a scăzut doar cu un metru. Inițial, hidrotehniștii au suspectat o activitate umană ilegală, existând precedente din anii trecuți, însă după introducerea unei sonde la baza barajului s-a văzut un ”dop” făcut de castori, a explicat pentru Radio Târgu Mureș directorul Administraţiei Bazinale de Apă Oltul, Gabriel Abos:
Vineri dimineață am ajuns să solicităm de la operatorul regional de apă, o cameră submersă și atunci am realizat că erau crengi curățite de coajă, frumos aranjate peste grătarele golirii de fund, aidoma construcțiilor făcute de castori. Am ajuns până la urmă să intrăm cu un greifer, o instalație de excavație sub forma unei cupe care poate apuca resturile acestea vegetale. Astfel am reușit să creăm o breșă în acest dop, să deblocăm golirea de fund, iar azi-dimineață era golit în mare parte lacul, pentru ca să nu mai trebuiască să evacuăm populația.
Fiindcă săptămâna aceasta sunt prognozate precipitaţii, spune directorul de la Ape Harghita, utilajele de intervenţie sunt menținute în zonă, fiind suplimentate cu o motopompă.
Castorul este un animal protejat, spun specialiștii de la mediu , care face pagube mari în digurile de apărare contra inundațiilor.
Directorul Agenției de protecția Mediului Harghita, Domokos Laszlo, a explicat că aceste pagube pot fi reclamate și se obțin despăgubiri, însă nu există niciun precedent prin care castorii să fie relocați sau chiar exterminați:
E un animal protejat, face pagube mari în digurile de apărare contra inundațiilor. Există modalitate de a reclama aceste pagube și pot fi solicitate și despăgubiri de către cetățeni dacă li se inundă culturile agricole. Trebuie depusă o sesizare la primării, care convoacă o comisie de evaluare a pagubelor și se pot solicita despăgubiri de la Ministerul Mediului. Anul trecut am avut 2- 3 cazuri de pagube provocate de castori.
După ce castorii au dispărut de la noi, de circa 20 de ani apele din România au început să fie populate cu aceste mamifere acvatice aduse din Germania. Astfel că s-au extins în Delta Dunării, pe cursurile superioare ale unor râuri, precum Oltul și Mureșul, dar și pe afluenții acestora. Devenită o specie invazivă, castorul își face baraje, refugii din crengi și mâl, în care se retrage peste iarnă iar problema sa devine tot mai acută, afectând așezările umane.
Valeriu Russu