Câștiguri și beneficii cu femei la conducere
Publicat de Corina Muntean, 7 martie 2024, 11:09
Eliminarea inegalităţilor dintre bărbaţi şi femei ar putea majora PIB-ul global cu peste 20% arată Banca Mondială. Deja România este cu un pas în față comparativ cu alte state, luna februarie fiind prima din istorie în care femeile au luat un salariu mediu mai mare decât cel al bărbaților.
În ultimii 5 ani numărul femeilor care au ajuns în posturi de conducere a crescut cu peste o pătrime, ajungând în România la aproape 250 de mii. Nu numai că sunt mai multe doamne în funcții de răspundere dar salariul lor este și mai mare. Mai mare chiar decât al bărbaților.
Luna februarie a consemnat o premieră: pentru prima dată media salarială care a ajuns pentru femei la 6.026 de lei, a depășit media salarială primită de bărbaţi (5.804 lei), în ce privește salariile brute declarate de angajatori.
Și numărul contractelor individuale de muncă pentru femei a crescut constant, de la an la an, la fel ca numărul angajatelor. La ora actuală sunt peste 3,315 milioane contracte și aproape 2,750 de salariate cu contracte individuale de muncă.
Dacă în această privință, lucrurile merg într-o direcție bună la noi, la nivel global situația este diferită, de la țară la țară și de la continent la continent. Potrivit unui raport publicat de Banca Mondială, femeile beneficiază de doar 64% din protecţia juridică de care beneficiază bărbaţii, şi nicio ţară – nici măcar cele mai bogate – nu furnizează o adevărată egalitate de şanse. Aceste cifre reflectă deficienţele majore relevate de includerea a doi noi indicatori – siguranţa şi îngrijirea copiilor – pe lângă salarizare, căsătorie, maternitate, loc de muncă, mobilitate, avere, antreprenoriat şi pensie.
Raportul evaluează pentru prima dată modul în care 190 de ţări implementează legile existente pentru protejarea femeilor şi arată că există un decalaj ‘şocant’ între politică şi practică. Pe hârtie, femeile au aproximativ două treimi din drepturile bărbaţilor, dar lipsesc sistemele necesare pentru implementarea deplină a legislaţiei, susţine Banca Mondială.
De exemplu, în 98 de ţări sunt legi privind plata egală, dar doar 35 au măsuri de transparenţă a plăţilor sau mecanisme de aplicare pentru rezolvarea decalajelor de salarizare, care arată că femeile câştigă doar 0,77 dolari pentru fiecare dolar câştigat de bărbaţi.
Obstacolele cu care se confruntă femeile la intrarea pe piaţa globală a forţei de muncă includ bariere în calea demarării unei afaceri, decalaje persistente de salarizare, interzicerea muncii în timpul nopţii sau a locurilor de muncă percepute ca ‘periculoase’.
Încheierea practicilor şi legilor discriminatorii care împiedică femeile să lucreze sau să înceapă afaceri ar putea majora PIB-ul global cu peste 20%, ceea ce ar dubla rata mondială de creştere în următorul deceniu, consideră experții Bancii Mondiale.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.