Casele inteligente au devenit o realitate din ce în ce mai accesibilă

Publicat de Corina Muntean, 5 februarie 2021, 10:52
Casele inteligente nu mai sunt, de multă vreme, doar rezultatul imaginației transpuse în desenele animate. Ele au devenit o realitate din ce în ce mai accesibilă. Conform unui studiu, românii alocă, în medie, 1.000 de euro pentru achiziţia de sisteme inteligente de monitorizare a locuinţei.
Anul pandemiei a schimbat radical modelele de afaceri și viața celor opt miliarde de oameni. Ca urmare, pe lângă domenii vizate a fi în trendul anului 2021 peste tot în lume, precum telemedicina, comerțul electronic și mobile banking, automatizarea agricolă, cryptomonedele și economia verde, mai adăugăm unul ce derivă din nevoia oamenilor de a-și asigura confortul, paza și securitatea locuințelor în care trăiesc. Pe scurt, smart-home, un domeniu care ar putea deveni la fel de profitabil pentru antreprenori ca și cele anterior enunțate. Românii investesc, în medie, aproximativ 1.000 de euro în sisteme smart home pentru monitorizarea şi siguranţa locuinţei, iar una din zece persoane (10%) deţine cel puţin un astfel de produs, arată rezultatele unui sondaj de specialitate.
Conform datelor centralizate de Assa Abloy România, filială a grupului suedezo – finlandez cu acelaşi nume şi reprezentantul brandului Yale pe plan local, din totalul celor care alocă un buget cuprins între 1.000 şi 1.300 euro pentru achiziţia unei soluţii de securitate inteligente a locuinţei, 45% sunt familişti, cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani, deci persoane active, care au un buget corespunzător. De asemenea, aproape o treime dintre cei chestionaţi (30%) au între 45 şi 64 de ani, iar un ultim segment, de 25% dintre cumpărători, este reprezentat de către tineri cu vârste între 25 şi 34 de ani, necăsătoriţi, cu un stil de viaţă modern şi care îşi doresc adoptarea imediată a noilor apariţii tehnologice. Din estimările realizatorilor sondajului reiese faptul că 10,5% dintre români deţin, la momentul actual, cel puţin un produs smart home, în creştere de la 7,9% cât se înregistra în 2019. Potrivit studiilor realizate de Yale, la nivel mondial majoritatea clienţilor a trecut, deja, de la etapa de adoptare timpurie a noilor tehnologii, la cea de acceptare şi cerere a produselor smart home, ţări precum Marea Britanie, Germania şi Statele Unite ale Americii fiind pe primele locuri. O altă analiză Yale arată că, în următorii trei ani, tot mai multe locuinţe din Europa vor adopta sisteme smart pentru sporirea siguranţei.
Astfel, previziunile arată că, în 2023, circa 6 milioane din locuinţele din Marea Britanie vor fi dotate cu sisteme smart, de trei ori mai multe comparativ cu 2018, în timp ce în Germania numărul va ajunge la 5 milioane – în creştere cu 150% faţă de 2018, iar în Franţa la 3,7 milioane.
În România, cele mai întâlnite sisteme smart pentru locuinţe sunt compuse din camere de supraveghere, alarmă şi încuietoare inteligentă. Așa încât există suficent spațiu de manevră, dar și piață, pentru eventualii investitori.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.agerpres.ro