Căsătoriile mixte revin în actualitate, însă canoanele rămân neschimbate

Publicat de MIRELA ROTAR, 22 februarie 2019, 11:37
Potrivit ultimelor reglementări ale BOR din 2015, căsătoriile mixte sunt interzise în cadrul Bisericii Ortodoxe.
Regulamentul nu este ceva nou, ci se bazează pe tradiția canonică strictă a Bisericii Ortodoxe care trebuie respectată de toți clericii.
Pentru căsătoria cu persoane de altă confesiune creștină, regula este ca neortodocșii să urmeze un proces de trecere la ortodoxie. Cinci astfel de cazuri a avut recent și protopopul ortodox din Tîrgu-Mureș, pr. Olimpiu Zăhan:
Ultimul regulament BOR care a apărut în 2015 spune foarte clar că preoții să nu oficieze taina cununiei decât între ortodocși asistați de nași ortodocși. Cei care sunt de alt cult sunt obligați ca înainte de căsătorie să îndeplinească formalitățile necesare de trecere la religia ortodoxă. Eu, ca preot paroh am 5 cazuri. Sunt de religie romano-catolică și reformată. Înalt preasfințitul locului îi dă binecuvântare de începere a catehizării a a cestei persoane, se catehizează în religia ortodoxă și urmează trecerea la ortodoxie și pe urmă se oficiază taina cununiei. Sunt niște pași. Nu este o discriminare față de altă religie creștină. Cei care sunt necreștini trebuie să urmeze taina sfântului Botez și devin creștini.
Căsătoriile mixte nu sunt, însă, o problemă pentru Biserica Romano-Catolică. Aici cununiile se pot încheia chiar și cu cei care nu sunt creștini, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș protopopul din Târgu-Mureș, pr. Olah Denes:
Noi, catolicii, cinstim religia fiecăruia. Dacă cineva vrea să se căsătorească la noi, păstrează religia lui, originală. Deci, noi celebrăm căsătorii mixte. Partea catolică, în schimb, trebuie să promită că copiii născuți din căsătorie vor fi botezați și crescuți catolici. Atât dorim. Se pot face și căsătorii între un catolic și un necreștin, bineînțeles, chiar dacă acela este ateu, sau nebotezat, sau musulman….
Când este vorba de dragoste nu pot fi impuse bariere, spune protopopul greco-catolic din Târgu-Mureș, Ioan Fărcaș, care a celebrat și căsătorii între doi ortodocși sau un ortodox și un musulman:
Am celebrat, desigur, multe căsătorii de când sunt preot și o bună parte dintre ele au fost căsătorii mixte. Atunci când este vorba de dragoste, de iubire, nu putem impune bariere de religie sau de altă natură. Prin celebrarea căsătoriei nu facem altceva decât să respectăm Voința lui Dumnezeu de a pecetlui două suflete care se iubesc chiar dacă religia este diferită, având în vedere că Dumnezeu ne respectă libertatea fiecăruia dintre noi. Chiar tineri ortodocși, ambii, au venit să le celebrez căsătoria…
Nici cultele protestante, cum sunt reformații, luteranii, evanghelicii, nu impun bariere la căsătorie.
Cultele neoprotestante, în schimb, interzic total căsătoriile mixte.
Cristina Bulbescu