Cărțile fac bani!

Publicat de Corina Muntean, 11 decembrie 2020, 10:31
Cine spune că lucrările scrise, fie ele științifice, din literatura beletristica ori politice, vechi sau noi, nu valorează bani? Cărțile, pe lângă faptul că au fost – și poate mai sunt – prietenii noștri, ne pot aduce bani. Sigur, de cele mai multe ori, contează valoarea conținutului împărtășit și rezonanța numelui autorului. Dar uneori, pur și simplu este suficient un artificiu de marketing.
Cărțile fac bani, dar puține dintre ele ajung să fie cu mult mai valoroase decât costul producției lor. Un valoros atlas al mărilor din anul 1586 a fost adjudecat, în urma unei licitaţii organizată în oraşul german Hamburg, la preţul de 325.000 de euro (388.400 de dolari), un record al ultimilor ani.
Un licitator din Marea Britanie a achiziţionat lucrarea intitulată ‘Speculum Nauticum’ realizată de olandezul Lucas Janszoon Waghenaer. Potrivit experţilor, acest atlas reprezintă un ‘punct de referinţă în domeniul cartografiei nautice’, fiind prima ediţie în latină a unei lucrări publicate anterior sub titlul olandez ‘Spieghel der Zeevaerdt’ (‘Oglinda navigatorului’). Copia s-a aflat anterior, timp de peste două decenii, într-o colecţie privată olandeză. Lucrarea cuprinde o hartă generală a Europei şi patruzeci şi patru de hărţi parţiale ce descriu aproape complet coastele europene ale Atlanticului, Mării Nordului şi Mării Baltice. Potrivit casei de licitaţii, valoarea estimată iniţial a fost de 180.000 de euro.
În același timp, tot în Europa, o carte despre liderul opoziţiei de extremă dreaptă din Italia, Matteo Salvini, a ajuns în topul vânzărilor pe Amazon din această ţară, deşi conţine doar pagini goale. Cartea ‘De ce Salvini merită încredere, respect şi admiraţie’, care conţine 110 pagini şi costă 6,99 euro, a fost timp de mai multe zile cea mai bine vândută carte de pe site-ul italian al retailerului online. ‘Această carte este plină de pagini goale. În pofida anilor de cercetare, noi nu am putut găsi nimic de spus despre acest subiect, aşa că vă rugăm să nu ezitaţi să utilizaţi această carte pentru notiţele voastre’, se arată în descriere. Autorul listat este ‘Alex Green, analist politic’ – probabil un pseudonim – şi, potrivit Amazon, cartea a fost ‘publicată independent’, în februarie 2019. Recenziile Amazon au fost în mare parte pozitive, cu o medie a ratingului de 4,7 stele. ‘O lectură lungă şi dificilă, dar a meritat’, a afirmat ironic un cititor.
Aparenta parodie a atras atenţia mai multor publicații din Italia, inclusiv La Stampa, La Repubblica, Il Fatto Quotidiano şi Il Sole 24 Ore, dovedind faptul că un simplu artificiu de marketing dublat de o publicitate pe măsură poate realiza imposibilul: să vândă un produs cu valoare intrinsecă nulă pentru o sumă consistentă de bani.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.