”Carte de Salvare la Bord”, proiect lansat la Tg.Mureș pentru întreaga Transilvanie
Publicat de radiomures, 28 iulie 2015, 12:20
La sediul Instituției Prefectului Mureș a fost lansat astăzi proiectul de conștientizare a șoferilor privind necesitatea de a avea în dotarea mașinii o carte de salvare în cazul unui accident.
Campania a fost inițiată de Automobil Clubul Român și are ca scop salvarea de vieți omenești și reducerea timpului de intervenție. Această carte este diferită pentru fiecare model de autoturism și se poate descărca de pe internet și tipări, de preferință, color. Se va plasa în parasolarul din dreptul conducătorului auto iar pe parbriz se va lipi un autocolant ce va semnala existența cărții la bord.
Șoferii vor putea beneficia, gratuit, de un autocolant și de cartea de salvare a mașinii dacă se adresează ACR, spune directorul general adjunct al instituției, Ilie Gabra:
”Această carte de salvare la bord vine de la Automobil Clubul German care a făcut foarte multe studii înainte de lansare și noi, în România, suntem printre primii în Europa care am preluat-o. Șoferul dacă ține la viața lui trebuie să știe că poate să acceseze pe internet această carte care e, de fapt, o coală de hârtie A4 unde sunt înscrise toate punctele vulnerabile ale mașinii și să o fixeze acolo unde este indicat, la parasolar.”
Specialiștii în descarcerare vorbesc de ”o oră de aur” în momentul producerii accidentului, timp care poate fi redus la jumătate dacă există o astfel de carte de salvare la bord.
În multe cazuri, pompierii au dificultăți pentru a determina unde sunt plasate în mașină anumite componente esențiale, spune șeful ISU ”Horea” Mureș, Dorin Oltean:
”Atunci când ajungem la locul intervenției trebuie să cunoaștem toate caracteristicile autoturismului pentru ca să știm de unde să începem și ce avem de făcut. Pentru noi este foarte important să știm unde sunt airbag-urile, unde sunt armăturile, dacă există pericole pentru personalul de intervenție sau pentru victime, unde putem să facem acele tăieri pentru a putea descarcera victima. Cu aproximativ 30% se poate reduce timpul de intervenție în cazul descarcerării (dacă există o astfel de carte de salvare la bord).”
Nu toți producătorii de autoturisme au furnizat informații privind cărțile de salvare a modelelor produse. În special, este cazul unor modele mai vechi de autoturisme.
Reprezentanții ACR au alcătuit un proiect de lege în acest sens care va fi înaintat în următoarea sesiune parlamentară pentru a obliga producătorii și dealerii auto să furnizeze aceste informații, odată cu vânzarea autovehiculului.
Cristina Bulbescu
Sursa foto: monitorulexpres.ro