Carnea de porc trebuie cumpărată doar din locuri autorizate, avertizează specialiștii
Publicat de Corina Muntean, 3 decembrie 2019, 15:06 / actualizat: 3 decembrie 2019, 19:18
Inspectorii de la Direcția Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureș și-au intensificat controalele în această perioadă, când încep să apară tot mai mulți comercianți neautorizați.
Ei avertizează că este interzisă vânzarea cărnii în piețe sau direct din portbagaje, iar circulați animalelor vii se poate face doar cu documente eliberate de medicul veterinar.
Directorul adjunct al DSVSA Mureș, Lucian Goga.
Fac din nou un apel către cetățenii județului Mureș, nu cumpărați carne din surse neautorizate, din piețe, târguri, din portbagajul mașinii. La prima vedere, aceasta poate fi un chilipir, dar vă periclitați sănătatea. În județul Mureș există două cazuri de pestă porcină africană la mistreț, există delimitate două zone de restricții, în aceste zone este interzisă mișcarea animalelor, nu poate să intre sau să iasă niciun porc viu. Circulația porcinelor în afara acestor zone, se poate face, pe teritoriul județului Mureș, doar cu respectarea condițiilor legale, adică cu documente sanitare veterinare și cu un examen clinic efectuat înainte de îmbarcarea animalelor.
Inspectorii DSVSA, alături de cei de la Protecția Consumatorului și alte instituții abilitate, vor verifica unitățile de procesare și desfacere a produselor alimentare și nealimentare.
Colegiul prefectural al județului Mureș a adoptat deja o hotărâre pentru declanșarea controalelor, a explicat prefectul Mircea Dușa.
Hotărârea se referă la controalele pe care instituțiile specializate ale statului, Poliție, DSVSA, DSV, Protecția Consumatorilor și alte instituții trebuie să le realizeze în această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă, atât la produsele agricole, cât și la produsele industriale.
În județul Mureș, aproximativ 60.000 de porci sunt crescuți în gospodăriile populației.
Raluca Creţ