Carnea de porc în viu, sub preţul de cost al producătorului român

Publicat de MIRELA ROTAR, 22 decembrie 2020, 10:41 / actualizat: 22 decembrie 2020, 12:12
Micii producători și comercianți câștigă mai mult decât producătorii industriali de pe urma cărnii de porc. Carnea de porc în viu se vinde la poarta fermei cu 5,2 lei/ kilogram, sub preţul de cost al producătorului român, în timp ce preţul în micile gospodării ajunge şi la 14 lei pe kilogram.
Este mai mult decât dublu, spune preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, care apreciază că piaţa românească este una paralelă.
”Avem o piaţă oficială, cea a fermelor comerciale înregistrate sanitar – veterinar şi avem piaţa porcilor din gospodăriile populaţiei. Dintotdeauna a existat o diferenţă majoră de preţ între cele două pieţe. Noi efectiv ne zbatem la limita profitabilităţii, având în vedere că vindem porcii în viu la poarta fermei cu 5,2 lei/kg. Preţul este cu 30% mai mic decât anul trecut în aceeaşi perioadă şi cam tot cu 30% sub costul de producţie. În acest moment mergem în pierdere‘, a arătat Ioan Ladoşi.
Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc a subliniat că piaţa micului gospodar este una extrem de activă şi total necontrolată, iar porcul în viu se vinde în aceste locuri la preţuri de 2-3 ori mai mari decât cele pe care le pot primi producătorii din industria cărnii de porc.
Sectorul comercial livrează către piaţa locală, în mod normal, în jur de 80.000 – 90.000 de porci pe săptămână, dar în săptămâna premergătoare sărbătorilor de Crăciun numărul s-ar putea dubla.