Carnea de miel nu se va scumpi foarte mult anul acesta
Publicat de Rotar Mirela, 16 martie 2023, 12:44 / actualizat: 16 martie 2023, 15:15
Crescătorii de ovine spun că încă nu pot fi făcute estimări precise, dar prețurile vor fi apropiate de cele de anul trecut.
Zaharia Simionca, crescător de ovine din Bistrița-Năsăud, apreciază că în jurul datei de 1 aprilie se va ști mai exact, pe măsură ce ne apropiem de Paște:
E cam devreme un pic, dar mă gândesc că prețurile vor fi cam ca anul trecut, în jur de 20-22 de lei în viu, iar carnea cam la 40-45 de lei kilogramul. Nu pot nici eu să zic exact acuma prețurile, încă nu au început nici cei de la en-gros să cumpere. Abia aproape de Paști, cam la 1 aprilie încep să cumpere pentru Grecia, Italia, pentru Paștile catolice, și doar atunci se vor ști prețurile.
În județul Mureș sunt 7 centre autorizate de sacrificare a mieilor de Paști, pentru cei care cumpără animalul în viu și nu au posibilitatea să-l sacrifice în gospodărie pentru consum propriu, a precizat directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Lucian Goga:
Ca în fiecare an, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, sfătuim consumatorii să cumpere carne de miel din locuri autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar, pentru că acolo se găsește carne de miel expertizată, care poartă marca de sănătate. În județul Mureș avem 7 abatoare care sunt autorizate pentru sacrificarea ovinelor. Printre ele, în Tg. Mureș sunt două, în Chibed, Reghin, Iernut; ele sunt dispersate pe teritoriul județului, mai puțin în zona Sighișoara.
Încă nu există solicitări de la unitățile administrativ teritoriale pentru amenajarea de puncte de sacrificare a mieilor în piețe pe care DSV Mureș să le autorizeze temporar.
Inspectorii sanitar-veterinari vor intensifica controalele în perioada imediat următoare la produsele pascale, respectiv ouă, produse de patiserie și cofetărie, dar și unitățile care sacrifică, procesează și transportă produsele de origine animală.
Valeriu Russu