Carne de pasăre și ouă din zonele afectate de gripa aviară au ajuns și în Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 21 ianuarie 2020, 13:44 / actualizat: 21 ianuarie 2020, 17:20
Este vorba de câteva sute kilograme de carne de pasăre din Ungaria și mii de ouă din Polonia și de la ferma din Maramureș care, cel mai probabil, au fost deja consumate deoarece inspectorii sanitari nu le-au mai găsit pe piață.
Controale în acest sens se fac din data de 16 ianuarie, potrivit unei atenționări a Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Produsele suspecte provin, însă, din perioada de dinaintea declanșării bolii, deoarece după constatarea virusului aviar, întregul efectiv de păsări și ouăle au fost distruse, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș, Kincses Sandor:
În județul Mureș, într-adevăr, din zona afectată, deci înainte de apariția restricțiilor din Ungaria, au intrat 252,4 kg de carne și organe de curcan care au fost comercializate ele expirând între timp și nu s-au mai găsit în unitățile respective. Probabil au fost consumate că nu s-au mai găsit în unitățile de comercializare. Ouă au fost, doar de la o unitate, circa 8.000, dar ouăle au fost anul trecut și s-au comercializat.
Chiar dacă se consumă carne sau produse provenite de la păsări cu virus aviar, boala nu se transmite la om, au constatat studiile științifice, spune medicul veterinar Kincses Sandor:
S-a identificat virusul H5N8 înalt patogen dar din toate raportările științifice efectuate la nivelul Comisiei Europene, nu a existat nici un caz de transmitere a infecției la om. Deci, virusurile respective sunt adaptate la speciile aviare, deci la păsările domestice și sălbatice.
În România, în județul Maramureș au fost depistate, la începutul anului, două focare de gripă aviară la două ferme aflate pe aceeași platformă. Autoritățile sanitare au luat imediat măsurile de izolare și incinerare a păsărilor afectate, prin urmare alte cazuri nu au mai fost înregistrate.
Cristina Bulbescu