Carmen Dan: Persoanele dispărute vor putea fi localizate mai ușor
Publicat de MIRELA ROTAR, 19 aprilie 2019, 13:16 / actualizat: 19 aprilie 2019, 23:00
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat astăzi, într-o videoconferință cu prefecții, că acțiunile de localizare și salvare a persoanelor rătăcite sau dispărute sunt îngreunate din cauza unei probleme legislative.
Carmen Dan spune că instituțiile specializate nu pot apela la localizarea victimei prin intermediul telefonului, pentru că nu se deschide imediat un dosar penal care să permită acest lucru.
Am întâlnit în practică diverse situații în care copii, persoane în vârstă sau unele bolnave, nu s-au mai întors acasă, s-au pierdut, sau pur și simplu au plecat în mod voluntar de la domiciliul. Familiile, evident că se îngrijorează, și raportează la poliție dispariția. Aici apare problema. În perioada în care aproape fiecare copil sau vârstnic are un telefon mobil, instituțiile statului nu pot utiliza tehnologiile moderne pentru localizarea unei astfel de persoane vulnerabile pentru că, în caz de dispariție, nu se deschide automat un dosar penal și, neexistând un dosar, nu se pot utiliza mijloacele tehnologice prevăzute de procedura penală.
Carmen Dan a anunțat că luna viitoare va fi pus în dezbatere publică un proiect care va modifica legislația pentru depășirea acestei probleme.
Lucrăm la un proiect de lege prin care să dăm posibilitate autoritate autorităților să folosească aceste mijloace, pentru situațiile de dispariție a acestor persoane vulnerabile, pentru care orice întârziere în găsirea lor reprezintă un risc pentru integritate sau viață. Intenționăm să punem proiectul delege în dezbatere publică luna viitoare.
Șeful Salvamont Salvaspeo Mureș, Kovacs Robert, a declarat pentru Radio Tg.Mureș că această modificare era așteptată de mult timp și va contribui la reducerea cu mult a timpilor de intervenție.
Normal că asemenea decizie va ajuta echipele de căutare, mai ales că persoanele dispărute nu pot da telefoane sau nu pot da un semn de viață pentru că, dacă ar putea să dea măcar un telefon, înseamnă că sunt rătăcite. Dar persoanele dispărute, de obicei, nu se pot contacta. S-ar putea localiza mult mai ușor dacă s-ar modifica legea.
Anul trecut, Serviciul Salvamont Salvaspeo Mureș a fost solicitat de câteva zeci de ori să intervină pentru localizarea persoanelor rătăcite sau dispărute, iar intervențiile au fost îngreunate din cauza imposibilității utilizării mijloacelor tehnologice.
Raluca Creț