Caritas a lansat azi, la Tîrgu-Mureş, „Anul european al îmbătrânirii active”.
Publicat de radiomures, 12 martie 2012, 00:00
2012 a fost declarat „Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii” pentru că speranţa de viaţă este tot mai mare iar condiţiile de viaţă şi sănătatea din ce în ce mai bune.
Acest lucru nu este valabil, însă, la nivelul întregului spaţiu european.
În România, de exemplu, majoritatea persoanelor suferă de probleme de sănătate în momentul în care ies la pensie şi au nevoie de asistenţă.
Caritas Alba Iulia este una din organizaţiile care, de peste două decenii, oferă asistenţă socială persoanelor vârstnice, spune directorul organizaţiei, dr. Marton Andras.
La nivelul judeţului Mureş, Caritas oferă servicii de îngrijire la domiciliu, inclusiv prin intermediul telemedicinei, dar şi mediere între bolnavii care se află într-o situaţie materială precară şi serviciile medicale gratuite.
De asemenea, există Programul de Asistenţă Familială, Centrul de Zi pentru Vârstnici „Maica Tereza” şi Programul „Bunicul substituit”.
În total, 3000 de mureşeni beneficiază de aceste servicii.
La conferinţa de lansare de astăzi participat şi o beneficiară a serviciilor sociale de la Centrul de Zi „Maica Tereza” din Tîrgu-Mureş, Annamaria Dendea.
Aceasta face un apel la autorităţi să deschidă mai multe case de bătrâni pentru ca vârstnicii să nu fie o povară pentru copiii lor.
Potrivit unui eurobarometru, peste 70% dintre europeni sunt conştienţi de îmbătrânirea accentuată a populaţiei continentului, însă mai puţin de jumătate dintre ei sunt şi îngrijoraţi de situaţie.
Definiţiile referitoare la „tânăr” şi „bătrân” diferă de la un stat la altul.
Astfel, un tânăr din Malta, Portugalia sau Suedia are cel mult 37 de ani, în timp ce în Cipru şi Grecia persoanele sunt considerate tinere până la 50 de ani.
Cristina Bulbescu