Care este cea mai bună femeie fondatoare de business?

Publicat de Corina Muntean, 6 august 2021, 09:27
Visual Capitalist a căutat să afle care este cea mai bună femeie fondatoare de business din fiecare țară, analizând piețele din peste 100 de state ale lumii. Și a ajuns la concluzia că, firmele cu cel puțin o femeie fondatoare generează 78 de cenți de venituri pentru fiecare dolar de finanțare de risc, în timp ce startup-urile conduse de bărbați generează aproximativ 31 de cenți. Cu toate acestea, startup-urile cu fondatoare de sex feminin primesc doar 3% din totalul de dolari investiți la nivel global.
În România, cea care a adus cea mai mare finanțare companiei sale este Elena Cârstoiu, cofondatoare și președinte Hubgets, aplicația românească de comunicare în browser pentru companii, premiată în SUA. Românca se află în Topul celor mai de succes startup-uri fondate de femei realizat de publicația britanică Business Financing. Hubgets este o aplicație de comunicare și colaborare care simplifică modul în care oamenii interacționează la birou. După cum se poate constata din infografia Business Financing, care explorează peisajul global al startup-urilor conduse de femei, majoritatea antreprenoarelor de succes, cum este și cazul Elenei Cârstoiu, activează în zona de social-media sau business marketing din IT&C. Infograficul arată clasamentul primelor femei fondatoare în funcție de cel mai mare capital strâns, în fiecare țară luată în calcul.
Femeile fondatoare cu cele mai mari finanțări sunt răspândite pe cinci continente. De la tranzacții de mai multe miliarde de dolari în cele mai importante economii de afaceri din lume până la start-up-uri pe piețe mai puțin evidente, acestea sunt liderele de sex feminin care au făcut cea mai mare vâlvă în țările lor de origine. Topul include date despre 107 de femei care sunt fondatoare sau co-fondatoare de companii din 102 state până la data de 21 mai 2020. În fiecare țară au fost selectate femeile care au reușit să strângă cea mai mare finanțare pentru companiile lor.
Cu 22 de miliarde de dolari în finanțare, Lucy Peng, cofondatoare a Ant Group și Alibaba se află în fruntea listei. Peng a predat economia timp de cinci ani înainte de a co-fonda Alibaba împreună cu alte 18 persoane în 1999. Astăzi, averea ei este estimată la peste 1 miliard de dolari. Peng mai deține un pachet de 2,1% din Ant Group, pachet este estimat la o valoare de aproximativ 4,8 miliarde de dolari.
Pe locul doi se află americanca Rebekah Neumann, care a strâns 19,5 miliarde de dolari cu The We Company.
Pe locul trei se află Tan Hooi Ling, care a fondat Grab în Singapore. Aplicația ride-hailing este un concurent major al Uber pe piețele asiatice și a strâns finanțări de 9,9 miliarde de dolari.
De reținut că, în timp ce finanțarea pentru startup-uri conduse de femei a fost disproporționat de mică de-a lungul anilor, numărul unicornilor – companii private evaluate la peste 1 miliard de dolari, conduse de femei, a crescut de cinci ori.
Întrucât companiile înființate și conduse de femei se autodepășesc continuu, iar randamentele acționarilor se îmbunătățesc în fiecare an, viitorul antreprenoriatului condus de doamne devine mai strălucitor ca oricând.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: Visual Capitalist