Cardul de sănătate dă, din nou, bătăi de cap medicilor de familie mureșeni

Publicat de MIRELA ROTAR, 10 octombrie 2020, 15:28 / actualizat: 11 octombrie 2020, 10:46
După 6 luni în care nu a mai fost utilizat în cabinetele medicilor de familie, cardul de sănătate a redevenit obligatoriu de la 1 octombrie.
Imediat după această dată, însă, s-a blocat din nou sistemul informatic, astfel că la această dată o bună parte din prescripțiile medicale se scriu offline, a precizat pentru Radio Târgu Mureș președintele Patronatului medicilor de familie Mureș, Ileana Mihăescu:
Dacă singura motivație (pentru reintroducerea cardului) este că trebuie verificate serviciile pe care le raportăm, îmi pare nespus de rău că suntem tratați ca infractorii… Bomboana de pe colivă este că de când îl folosim, nu mai putem valida serviciile, deci, din nou se întâmplă ceva în sistemul informatic… Avem promisiunea că o să ne valideze ca anul trecut, așa, în bloc, cândva. Sper să ne fie răsplătită munca. Lucrăm offline, fără rețetă electronică, când, cum…
La Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mureș nu au fost raportate probleme privind utilizarea cardului. S-a întâmplat doar ieri dimineață, spun reprezentanții instituției.
La medicii de familie ar putea fi, însă, și alte probleme, afirmă președintele CJAS Mureș, Manuel Butiulcă:
Au fost niște probleme de actualizare a programelor la medicii de familie având în vedere că s-a făcut un upgrade de program și a nomenclatoarelor dar, în rest, nu nea-u fost semnalate dificultăți în utilizarea cardurilor. Nu avem semnalmente că nu ar fi fost validate servicii dar medicii de familie își pot valida serviciile în momentul în care le fac sau în maxim 3 zile.
Pe de altă parte, medicii de familie atrag atenția și asupra deciziei de a utiliza cardul în plină pandemie, acesta fiind un posibil vector de infectare.
Revine medicul de familie din Târgu-Mureș, Ileana Mihăescu:
Noi ne spălăm pe mâini după fiecare atingere a cardului, mai departe, sigur, avem dezinfectant la intrare, toată lumea se dezinfectează dar atingerea rămâne atingere în orice situație. Acum au început virozele, enterovirozele, tot în colectivitățile de copii și este activitate mare în cabinete. S-au întorc copiii în școală. Eu am spus de mult că ei sunt vectorii infecțiilor respiratorii, că-s covid sau ne-covid…
Medicii de familie fac apel la respectarea riguroasă a măsurilor sanitare pentru prevenirea răspândirii bolilor respiratorii și pentru a nu îngreuna activitatea sistemului medical.
Cristina Bulbescu