Căpușele dau din nou bătăi de cap brașovenilor

Publicat de radiomures, 27 mai 2016, 08:40
Vremea de afară împiedică autoritățile să ia măsuri de combatere a acestor insecte.
În ultimele 2 luni, peste 200 de brașoveni s-au prezentat la medic ca urmare a mușcăturilor de căpușe și asta în condițiile în care vremea nu a fost chiar prielnică pentru excursiile în natură, spune managerul Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, dr. Ramona Ionescu.
Specialiștii atrag atenția că aceste căpuşe se pot găsi în grădini, în parcuri, livezi sau în păduri, în campinguri sau chiar pe gazonul din curtea casei. Ar fi bine să vă verificați și animalul de companie atunci când vă întoarceți de afară, ca să nu vă treziți că aduceți o căpușă direct în casă. Trebuie să știți că s-ar putea să nici nu simțiți când vă mușcă o căpuşă iar principalele semne că aţi fost muşcat sunt roşeaţa şi tumefierea locului muşcăturii, dar uneori pot apărea şi vezicule însoţite de mâncărime. Cei mușcați de căpușe trebuie să se prezinte cât mai urgent la medic pentru extragerea insectei și nu recomandă ca acest procedeu să-l faceți singuri, pentru că există riscul de a rupe căpușa iar de aici și până la complicații nu este decât un pas.
Municipalitatea are prgătit un program de dezinsecție pentru combaterea căpușelor și nu numai, însă vremea ploioasă din ultima vreme a amânat campania, spune reprezentantul Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.
Specialiștii recomandă purtarea de haine deschise la culoare, pentru a putea observa orice insectă și folosirea sprayurilor anti-insecte, ori de câte ori ieșiți în natură.
(sursa rtt.ro)
Vali Blajovan