Căpușele atacă mai mult orășenii decât agricultorii

Publicat de radiomures, 20 mai 2016, 13:35
Este un lucru curios pe care l-au constatat medicii infecționiști din Tîrgu-Mureș, care se confruntă, și în această primăvară, cu un val de cazuri de mușcături de căpușe.
Vremea umedă a favorizat apariția căpușelor în număr mare, însă cazurile nu sunt la fel de multe ca în anii trecuți deoarece mureșenii nu merg atât de frecvent la iarbă verde.
Deși agricultorii sunt cei care stau mai mult în natură, căpușele atacă mai mult în zonele de agrement.
Zilnic se prezintă la Clinica de Infecțioase 2, trei târgumureșeni mușcați de căpușe după ce au ieșit în parc ori la picnic, spune medicul primar din cadrul Clinicii de Boli Infecțioase nr 1 din Tîrgu-Mureș, Brândușa Țilea:
Să știți că incidența și numărul persoanelor care provin din mediul rural comparativ cu cele din mediul urban este mult mai mic. Sunt chiar mai multe cazuri de la persoane care provin din Municipiul Tîrgu-Mureș, deci, e interesant, chiar interesant. Sunt persoane care se expun în natură, așa, în scop de agrement până la urmă, o plimbare sau un picnic la iarbă verde sau, un volei, un badminton afară sau copiii în fața blocului…”
Medicii recomandă prezentarea de urgență la spital în cazul mușcăturii de căpușă, și nu extragerea ei manuală.
Revine medicul Brândușa Țilea:
Este extrem de important, în momentul în care se constată prezența unei căpușe la nivelul tegumentului, persoanele respective să se prezinte la un centru specializat, respectiv în camerele de gardă ale secțiilor de chirurgie unde se extrage cu o pensetă sau chirurgical artropodul, căpușa, sau la noi, în secțiile de boli infecțioase și ulterior se prescrie o terapie în ceea ce privește profilaxia. Să nu se încerce extragerea, nicidecum, cu mâna pentru că este extrem de dăunător pentru organism.”
Medicii recomandă ca atunci când ieșim la plimbare sau la picnic să purtăm haine de culoare deschisă, pantofi sport și șosete și să folosim spray-urile anti-insecte.
Cristina Bulbescu