Capitala țării şi-a diminuat semnificativ contribuţia la PIB-ul României
Publicat de Corina Muntean, 23 octombrie 2023, 11:35 / actualizat: 23 octombrie 2023, 12:52
Analiza sectorului de construcții și tranzacții imobiliare arată că Bucureştiul contează din ce în ce mai puțin la crearea produsului intern Brut. Datele din piață ne duc la concluzia că investitorii aleg regiuni ale țării din diverse motive, nu doar cel legat de costurile de dezvoltare.
De la 37% în 2019 capitala a ajuns la 29,8% în 2022, în scădere cu o pătrime. Este un nivel similar anului 2010, și se întâmplă pe fondul blocajului administrativ local şi al incertitudinii privind dezvoltarea urbanistică. Potrivit unei analize realizată de Asociaţia Investitorilor de Real Estate din România (AREI), tot mai multe companii internaţionale au plecat din Bucureşti, iar cele rămase şi-au redus operaţiunile.
„Au apărut noi provocări legate de autorizarea unui cadru de lucru contextual, mai ales în Bucureşti, care este din ce în ce mai neclar, lipsit de stabilitate şi de previzibilitate. În lumina celor de mai sus, dar mai ales în actualul context fiscal-bugetar, exprimăm speranţa unor actualizări ale politicilor publice, menite a tempera această tendinţă negativă”, a comentat conform Dennis Selinas, Preşedintele Consiliului Director AREI.
În plus, veniturile companiilor din construcţii şi tranzacţii imobiliare active au ajuns la 5% în 2022, un minim istoric. Profitul net al aceloraşi firme respectă trendul negativ, avansul din Bucureşti fiind de numai 6%, faţă de media judeţelor mari ale ţării, a căror creştere medie este de 22%. Această contractare a beneficiilor se reflectă direct şi proporţional în impozitele datorate şi plătite bugetelor locale şi bugetului central.
Avansul investiţiilor realizate pe parcursul anului 2022 în Bucureşti de către companiile active în constructii şi imobiliare a reprezentat doar 8% din baza de active, sub media de 21% înregistrată de companiile din cele mai mari 10 judeţe din sectoarele analizate. Pe de altă parte, conform unui raport al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP) datat la începutul acestui an, PIB-ul capitalei este estimat la sub 25 % din economia țării.
Trist este că economiile a 28 de județe din România reprezintă fiecare sub 2% din PIB-ul național. Cluj este singurul județ a cărui produs intern brut are o pondere de peste 5% în economia națională.
Între județele care realizează o contribuție de peste 2 % din PIB-ul național se numără și Mureșul, dar trebuie subliniat că județul din top are cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor: doar 77 % față de media pe țară.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.