Capcanele muncii în străinătate au fost detaliate la Brașov

Publicat de Corina Muntean, 6 septembrie 2018, 16:27 / actualizat: 6 septembrie 2018, 23:05
Reprezentanţii Ministerului pentru Românii de pretutindeni au prezentat la Brașov în cadrul ediţiei a II-a a campaniei naţionale „Informare acasă! Siguranţă în lume!”, detaliile despre reușita muncii în străinătate și, mai ales, despre evitarea capcanelor, întinse de angajatorii de peste hotare.
Aceasta, deoarece câteva mii de români, au reclamat că au devenit sclavi la angajatorii care i-au momit cu oferte, dar nu le-au respectat drepturile, nu i-au plătit sau i-au ţinut în condiţii mizere.
Pentru a preveni astfel de situații, oficialii guvernamentali le reamintesc celor care vor să plece la muncă peste hotare că este nevoie, în primul rând, să se informeze. De aceea, la Brașov a fost prezent Victor Ionescu, subsecretar de stat, în cadrul Ministerului pentru Românii de pretutindeni:
Cu siguranţă, majoritatea cazurilor în care românii au ajuns in diferite situaţii mai puţin plăcute, au fost în diaspora mobilă, acolo unde, din păcate, de multe ori şi anumiţi angajatori străini s-au dovedit a nu fi serioşi sau a nu le respecta drepturile. În mod concret ce facem noi? În momentul în care avem o situaţie de gen: ne sesizăm împreună cu Consulatul sau Ambasada și, locale, ne deplasăm şi încercăm să vedem cum putem să îi ajutăm, evident din punct de vedere legal.
Din datele Ministerului pentru Românii de pretutindeni, în momentul de față, sunt plecați în afara țării aproape 10 milioane de români.
Dorin Duşa