Capacitatea de la ATI, aproape dublată în Tg. Mureș
Publicat de Corina Muntean, 24 aprilie 2020, 16:27 / actualizat: 25 aprilie 2020, 9:41
Spitalul Clinic Județean Mureș are la această dată 22 de locuri pentru tratamentul pacienților cu COVID aflați în stare gravă.
Numărul locurilor cu aparate de ventilație a crescut semnificativ în ultimele trei săptămâni, deși nu au fost ocupate niciodată la capacitate maximă.
La acestea se adaugă mai multe paturi de ATI la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș, a precizat managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Daniel Porav-Hodade:
În momentul în care am preluat mandatul erau 12 paturi (ATI) disponibile pentru tratarea pacienților confirmați COVID. La ora aceasta există 22 de paturi și în fiecare zi am avut paturi libere. Deci, la noi nu s-a depășit capacitatea maximă de pacienți internați pe ATI. Pacienți sunt între 12 și 16 pacienți permanenți internați, în medie, la Terapie Intensivă.
Pentru a face față situației medicale a persoanelor bolnave sau suspecte de COVID, a fost relocat întregul personal al unor clinici în alte secții, mai spune managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Daniel Porav-Hodade:
Din clinicile care sunt în conservare, nu au pacienți sau datorită unor circuite au fost dezafectate am făcut o relocare a tuturor cadrelor medicale spre secțiile care aveau nevoie și deficit de personal, astfel încât să asigurăm o activitate optimă, dacă se poate spune asta în aceste condiții…
În ultimele zile, mai mulți medici rezidenți au fost detașați la alte spitale pe perioada stării de urgență, printre care 10 medici rezidenți care au efectuat stagiul de pregătire la Spitalul de Urgență Târgu-Mureș și au fost transferați la Spitalul de Urgență din Miercurea Ciuc.
De asemenea, o serie de pacienți intubați au fost transferați la București și Iași de la unele spitale din țară deoarece unitățile spitalicești nu mai aveau locuri de ATI.
Cristina Bulbescu