Când nu știm cum să ne investim mai bine banii și nu suntem mulțumiți de sfaturile celor din jur, e bine să urmărim ce fac mai-marii lumii.
Publicat de Corina Muntean, 29 martie 2021, 10:28 / actualizat: 30 martie 2021, 19:30
Când nu știm cum să ne investim mai bine banii și nu suntem mulțumiți de sfaturile celor din jur, e bine să urmărim ce fac mai-marii lumii. Potrivit unui analist financiar român cei mai de succes investitori ai lumii preferă să investească în companii din finanțe, în cele nou listate la bursă, sau în firme din tehnologie și energie.
Investitorii tind să fie persoane cu păreri și convingeri puternice când vine vorba despre o anume investiție. Totuși, aceștia urmăresc un obiectiv comun, și anume obținerea profitului. Pentru cei care sunt la început de drum poate părea dificil de creat o strategie bazată pe un set solid de reguli. În acest context, aceștia ar putea căuta ”inspirație” în deciziile luate de ”jucătorii consacrați din piață”. Printre aceste nume se regăsește și unul dintre cei mai de succes investitori din istorie, potrivit lui Radu Puiu, analist financiar în cadrul casei de brokeraj XTB. Când miliardarul american Warren Buffett vorbește, lumea ascultă. El este unul dintre cei mai de succes investitori din toate timpurile și ocupă în prezent a șasea poziție în topul celor mai bogați oameni din lume, cu circa 95 de miliarde de dolari avere. Urmărind tendințele de investiții, analistul român a constatat că, deși mulți investitori experimentați evită companiile publice noi întrucât acțiunile tind să prezinte un nivel mai ridicat de risc, investitorii de calibru de pe Wall Street sunt interesați de companii de acest tip în ultima perioadă. Tendința la nivelul S&P 500 se schimbă, dar companiile ciclice sunt în pericol. Acest lucru ar putea să fie în avantajul lui Warren Buffett, printre deținerile lui numărându-se un comerciant de retail pentru bunuri de uz casnic. De asemenea, sectorul bancar devine tot mai interesant, aducând în discuție companii valoroase. Sectorul financiar are o pondere de 25% din portofoliul de dețineri publice al lui Buffett, în timp ce companiile de consum discreționar reprezintă 5%. Cât privește investiția în companii tehnologice, Buffet deține o cotă importantă de acțiuni la Apple, fiind expus acestui domeniu. La momentul actual, sectorul tehnologic are o pondere de aproximativ 46% din portofoliul de acțiuni deținute de magnatul american. De la Buffett primim și două sfaturi cheie în procesul de evaluare a unei companii. Mai întâi, trebuie analizată calitatea companiei, apoi prețul. Pentru a privi calitatea unei companii, este necesară interpretarea rapoartelor financiare, urmărirea conferințelor și evaluarea managementului. Apoi, doar în cazul în care ai încredere în calitatea companiei, trebuie evaluat prețul. Nu în ultimul rând, chiar și cei mai de succes investitori din lume fac greșeli, diferența fiind că greșelile lor sunt mult mai costisitoare, încheie analistul Radu Puiu.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
sursa: Descopera.ro