Cancerul mamar, în topul bolilor oncologice din Mureș
Publicat de APETRI MARGARETA, 13 iulie 2022, 12:37 / actualizat: 18 iulie 2022, 22:19
În primul semestru al acestui an, aproape 70 de femei din județul Mureș au primit acest diagnostic, majoritatea în stadii avansate, astfel încât cancerul mamar continuă să ocupe primul loc în ceea ce privește incidența.
În evidență sunt circa 2.500 de persoane cu această afecțiune, urmate de cei cu cancer bronhopulmonar.
La Târgu Mureș, bolnavii beneficiază de servicii la standarde europene, precizează pentru Radio Târgu Mureș, șefa Clinicii de Oncologie a Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Cornelia Togănel:
Noi avem și un medic foarte bun de chirurgie, dr. Rareș Georgescu, care are adresabilitate și din alte județe. Deja am pus la punct tehnica ganglionului santinelă, ca urmare tratamentele sunt extrem de precise iar cu celelalte tratamente suntem la nivel de standarde internaționale. Există toate tipurile de medicație și avem acum și aceste aparate de radioterapie extrem de performante cu care se poate face un tratament complet.
Un studiu recent efectuat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România arată că trei sferturi din cazurile de cancer mamar ajung să fie descoperite târziu, când deja sunt în stadiul 2 sau 3 de boală. Pacientele spun că au întârziat să ajungă la medic din cauza pandemiei dar și pentru că au fost nevoite să plătească unele investigațiile. Lipsa educației medicale și a prevenției este, însă, principala cauză, crede medicul specialist oncolog din Târgu Mureș, Cornelia Togănel:
Nu există educație medicală, există delăsare din partea pacientelor. Deja, de la anumite volume, aceste tumori sunt identificate de paciente și totuși nu se prezintă. Pe de altă parte, nu există un program de screening, apoi medicii de familie nu fac un istoric familial cu riscurile familiale ca să-și urmărească pacienții. Apoi, mai sunt persoane care se chiar laudă că de 10-15 ani nu au fost la medic.
În prima jumătate din acest an, au fost descoperite în total, 570 de cazuri noi de cancere, numărul persoanelor aflate în evidență cu astfel de afecțiuni fiind de aproape 20.000.
Cristina Bulbescu