Canabisul continuã sã fie cel mai consumat drog din România
Publicat de Corina Muntean, 17 ianuarie 2020, 15:35
Așa relevã Raportul național privind situația drogurilor pe 2019, elaborat de Agenția Naționalã Antidrog. Potrivit documentului care cuprinde date din 2018, dupã canabis, se situeazã noile substanțe psihoactive, urmate de cocainã, LSD, ecstasy, ciuperci halucinogene, heroinã și amfetamine.
Invitat la rubrica „Apel matinal”, doctorul Bogdan Gheorghe de la Agenția Naționalã Antidrog a avertizat, la RRA, cã substanțele etnobotanice sunt chiar mai periculoase decât așa-numitele droguri tradiționale:
Noile substanțe psihoactive sunt substanțe sintetice realizate în laborator, cu efecte asemănătoare drogurilor tradiționale, dar făcute astfel încât să ocolească legislația în vigoare, pentru a putea fi puse pe piaţă. România a reușit să diminueze să spunem punerea pe piaţă a acestor substanțe prin închiderea ”magazinelor de vise”, dar disponibilitatea în mediul online a acestor substanțe face ca în continuare tinerii să consume astfel de substanţe.
În anul 2018, au fost înregistrate circa 4.200 de persoane consumatoare de droguri care au solicitat asistențã. Raportul Agenției Naționale Antidrog mai aratã cã numãrul persoanelor depistate în trafic, care au condus autovehicule sub influența unor substanțe sau produse stupefiante este în creștere.
Potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare Legea pentru modificarea şi completarea Legii privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.
„Necesitatea adoptării unei reglementări coerente, clare şi predictibile în materie, în deplin acord cu legislaţia europeană, impune reexaminarea acestei legi de către Parlament”, a transmis şeful statului.