Campionatul Național de Șah al persoanelor cu deficiențe de vedere se joacă la Târgu Mureș

Publicat de APETRI MARGARETA, 27 august 2024, 11:57 / actualizat: 31 august 2024, 10:13
Competiţia organizată încă din anul 1956 reuneşte 40 de jucători cu probleme de vedere, veniți din 22 de județe.
Aceștia dispută nouă runde, în sistem elvețian, începând din după-amiaza zilei de 26 august și încheind în după-amiaza de 30 august, când este programată și festivitatea de premiere.
Potrivit prim-vicepreşedintelui Asociaţiei Naţionale a Nevăzătorilor din România, Mihai Dima, şahul este singurul sport pe care persoanele cu deficienţe de vedere îl pot practica de la egal la egal cu cei care au vederea normală:
Spre deosebire de toate celelalte sporturi pe care le practică exclusiv între ei, cum ar fi atletism, popice, fotbal, ciclism tandem, şahul este singurul sport pe care deficienţii de vedere îl pot practica de la egal la egal semenii lor valizi. Asta înseamnă că un jucător nevăzător poate să meargă în concursuri obişnuite şi să joace acolo cu aceleaşi aspiraţii de performanţă cu un om care nu are probleme de vedere.
La competiţie participă şi un junior din Târgu Mureş, diagnosticat cu boala Stargardt. Anton Burcea a descoperit şahul în urmă cu cinci ani şi spune că îl ajută să îşi dezvolte creativitatea:
La început am jucat pentru că îmi plăcea ideea de strategie, să vezi cum gândeşte celălalt, apoi mi-am dat seama că îmi dezvoltă mintea şi creativitatea. Mi-a plăcut foarte mult mai ales când am văzut că pot câştiga şi avea rezultate bune.
Tabla de șah pentru nevăzători este o tablă de lemn cu pătrăţelele negre ieşite în relief şi cu găuri în centrul acestora, pentru fixarea pieselor.
Piesele de șah negre au un vârf tactil în partea de sus pentru a le distinge de cele albe.
Competiția de la Târgu Mureş, organizată de către Asociația Nevăzătorilor din România, se desfășoară sub auspiciile Federației Române de Șah, iar rezultatele sunt omologate național și internațional.
Autor: Sanda Vițelar