Campanie pentru respectarea drepturilor românilor migranți
Publicat de radiomures, 24 septembrie 2018, 17:31
Astăzi, în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu-Mureș a avut loc prezentarea etapei a doua a campaniei Ministerului pentru Românii de Pretutindeni ”Informare acasă! Siguranță în lume.”
Prima etapă, din primăvară, s-a adresat tinerilor. Atunci au fost contactate inspectoratele școlare și universitățile, iar acum campania se adresează autorităților locale.
Potrivit subprefectului Nagy Zsigmond, scopul este de a realiza o informare corectă și completă a potențialilor migranți români în privința drepturilor pe care le au în statele membre UE:
Prin efortul și acțiunile desfășurate de această echipă pluridisciplinară, la nivel județean numărul victimelor în 2017 a fost de 19 persoane, din cele 662 la nivel național. Faptul că în județul Mureș majoritatea victimelor provin din mediul rural, în special din grupuri vulnerabile, ne determină să spunem că la acel nivel, este esențială informarea despre riscurile la care se expun, acceptând diverse oferte de muncă pe piața europeană, fiind necesar ca informarea să fie susținută permanent și conștientizată.”
Secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Veaceslav Șaramet, a explicat că sunt peste 5 milioane de români ce muncesc în străinătate, dar s-a ferit să formuleze un număr al românilor abuzați:
Noi facem aceast campanie tocmai în ideea în care cetățenii noștri, indiferent de țara în care pleacă, ei trebuie să fie foarte bine informați și să-și cunoască foarte bine drepturile, mai ales cele de cetățeni europeni. De multe ori aceștia, neanunțând autoritățile, nu se poate face o statistică a numărului lor. Dar există foarte mulți români, nu aș da cifre exacte, care lucrează într-o zonă gri în țările de reședință, nu au niciun contract de muncă. Iar când vorbim despre reîntoarcere, din cei peste 5 milioane de români plecați, important e de spus că ei sunt o forță de muncă de care România în ziua de astăzi duce lipsă.”
Veaceslav Șaramet a spus că în ce privește tinerii studenți care aplică pentru a munci sezonier în străinătate, aceștia sunt mult mai bine informați, iar din rândurile lor nu s-au înregistrat cazuri de înșelăciune.
Valeriu Russu