Campanie de informare și consiliere profesională în școlile din județul Brașov
Publicat de Rotar Mirela, 7 iunie 2024, 14:00
Această campanie, derulată în ultimele 2 luni de AJOFM Brașov, și-a propus sprijinirea elevilor în orientarea profesională și alegerea unui traseu educațional și profesional adecvat.
Însă, pe lângă absolvenții învățământului dual care se angajează în domeniile HoReCa sau Automotive și cei 1.500 de liceeni care intră la facultate, anual rămân acasă câteva sute de tineri. Cei din mediul rural ajung să presteze munci necalificate iar cei de la oraș nu lucrează, stau pe banii părinților, constată directoarea AJOFM Brașov, Liliana Dragomir:
Nu toți elevii sunt de licee de vârf, iar absolvenții din zona rurală care nu vin să se înregistreze în evidențele noastre, stau și așteaptă. În fiecare an, 2-300 de elevi sunt înregistrați, dar numărul acesta este foarte mic, comparativ cu cei peste 2500, spre exemplu, din acest an, de elevi absolvenți. Restul stau acasă pe banii părinților, și ceea ce este cel mai rău este că părinții nu îi formează pentru piața muncii. Dovadă că rata șomajului, la tineri este de peste 22% la noi în țară.
Rata șomajului de 2-3 la sută, atât din județul Brașov cât și la nivel național, nu reflectă câtuși de puțin realitatea, spune Liliana Dragomir, largi pături sociale, inclusiv de tineri, nefiind în evidențele agențiilor de șomaj.
Autor: Valeriu Russu