Campanie antidrog la Reghin, cu accent pe rolul părinților
Publicat de APETRI MARGARETA, 18 martie 2024, 13:22 / actualizat: 19 martie 2024, 7:56
Primăria Municipiului Reghin, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Mureș și Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, a demarat cea de-a II-a ediție a evenimentului „High or Alive”.
În perioada 18-22 martie vor avea loc dezbateri la care sunt invitați elevii, cadrele didactice, reprezentanți ai instituțiilor abilitate și reprezentanți din cadrul societății civile.
Vor fi prezenți și doi tineri, foști consumatori, care vor răspunde întrebărilor și vor oferi soluții.
Primarul Municipiului Reghin, Mark Endre:
Consumarea drogurilor nu distruge doar copilul, ci o familie întreagă, o comunitate întreagă. Suferă foarte mulți oameni și noi trebuie să face tot posibilul măcar să estompăm acest fenomen. Dacă am putut salva un singur copil sau o familie, deja am avut câștig cu campania noastră.
Coordonatorul Compartimentului de Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Mureș, comisar șef Gabriela Pîncă, a subliniat rolul esențial atât în educarea copiilor pentru descurajarea consumului, cât și în recuperarea acestora, ulterior.
Sper ca părinții să își facă curaj, să vină să discutăm despre cât e de important pentru noi, ca părinți, să știm cum să ne comportăm cu copii, cum să îi observăm, cum să le fim alături, fiindcă drogurile, din păcate, vin să umple niște goluri. Uneori suntem noi, părinții, cei care le lăsăm, sigur, fără să ne dorim asta și fără să ne dăm seama.
Cristina a renunțat la droguri, iar acum le vorbește adolescenților despre riscurile la care se expun atunci când aleg drogurile. Spune că și-ar fi dorit ca și părinții ei să o asculte și să fie mai atenți la nevoile ei:
Cred că părinții, în primul rând, ar trebui să aibă mult mai mare grijă în ce medii își cresc copii pentru că, din păcate, uneori și părinții ar putea să fie o cauză a consumului de droguri. Aș fi dorit ca, cel puțin părinții mei, să stea la o discuție deschisă cu mine, lipsită de orice judecată, să stea pur și simplu deschiși și să asculte de ce am ales să încep să consum.
Datele Primăriei Reghin, obținute în urma unor chestionare, arată că peste 60% dintre elevii respondenți au declarat că niciodată nu au avut o discuție deschisă cu părinții pe tema consumului de droguri.
Autor: Raluca Creț